MFR STUDIO

studio puitis jalanan
 
IndeksFAQPencarianPendaftaranAnggotaGroupLogin

Share | 
 

 TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)

Go down 
PengirimMessage
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:24 am

Pada pagi 24 November 2006,wartawan MFR Production sempat ke kediaman MFR di Toyama shi Gofuku Ebanteru Aoyama bilik nombor 27, dilaporkan bahawa mereka melihat MFR baru sahaja pulang dari menghantar surat khabar dengan motosikalnya. Wartawan MFR Production tanpa segan silu sempat bertemu MFR untuk diadakan sesi temubual.Setelah MFR bersetuju,temubual pun diadakan.

Assalamualaikum,saudara MFR.Maaflah mengganggu pagi-pagi begini.

MFR:waalaikumsalam.ohh tak ape. yang bayar gaji kamu,saya juga. hahaha.

hahaha.astaghfirullah al adzim.

MFR:astaghfirullah al adzim.

baiklah,saudara. kita terus ke soalan pertamalah ya. Sebenarnya siapa saudara ini?

MFR: saya bukan sesiapa. saya penghantar surat khabar saja. haha.

cis cis.ok-ok. tolong serius sikit,saudara. banyak soalan nak ditanya ni.boleh saudara ceritakan apa tujuan saudara berkarya di ruang internet ini? kalau dulu, saudara pernah ada alhikmah-diari,alhikmah-karya,alhikmah-circle dan alhikmah comics yang saudara gelarkan sebagai rangkaian alhikmah.Dan sekarang,saudara menjenamakan semula alhikmah diari, kemudian hasilkan contengmfr.blogspot, ulas-mfr.blogspot, puisi-hamba.blogspot,dan cerpen-revolusi.blogspot.sebenarnya apa motif semua ini?

MFR: tak ada apa-apa motif. saya saja-saja bosan tak tau nak buat apa. haha.

tolong serius,saudara. tolong jawab soalan.

MFR:baiklah baiklah.semua itu adalah ruang untuk saya bermuhasabah dan berdakwah. saya bukan pendakwah yang baik sangat. jadi,saya cuba manfaatkan ruang yang ada,dan sedikit nikmat yang Allah beri untuk saya gunakan ke jalan yang baik. saya minat melukis dan menulis. daripada saya melukis sesuatu yang merapu dan menulis benda yang mengarut,adalah lebih baik saya curahkan minat saya itu ke ruang yang tersedia di depan mata.tapi perlu ditegaskan bahawa minat tak semestinya bakat.bakat tak semestinya hebat.semuanya lebih kepada usaha membentuk diri saya sendiri. kalau dulu orang tuduh dan kata bukan-bukan pada diri saya,maka adalah lebih baik saya memperbaiki diri supaya lebih mendatangkan manfaat buat diri saya dan semua. seboleh-bolehnya saya tidak mahu ada yang mendapat mudarat dari diri saya. itu saja.

saudara sebut tadi orang tuduh dan kata bukan-bukan,adakah ada cerita di sebalik itu?

MFR: memang ada. kisah silam lah.

boleh saudara cerita sedikit. mana tahu ada iktibar yang boleh dikongsi sama.

MFR:tak bolehlah cerita sedikit saja.haha. kena cerita banyak.

dahulu,semasa saya kecil,saya suka dengar orang-orang tua bersembang, bukan orang-orang tua yang asing tapi yang berada dalam keluarga dan susur galur keturunan saya sendiri. apabila saya dengar mereka bersembang,saya mula terfikir bahawa orang-orang tua ini patut menjadi contoh kerana mereka sembang perkara yang penting dan melibatkan isu-isu agama,bangsa dan negara.

jadi,saya tak mahu jadi macam kanak-kanak lain. saya mahu jadi kanak-kanak 'tua'.haha. bukan apa. sebab ada seorang tua itu berkata, bahawa setiap manusia akan mati tidak kira umur. jika Allah mahu kita mati muda maka kita akan mati muda. oleh itu,saya tak mahu mati dalam keadaan saya berfikiran keanak-anakan. saya mahu mati macam mana orang-orang tua mati. dengan keadaan memahami yang mana perkara penting dan mana tak penting.

ohh..jadi,apa kaitan dengan orang kata yang bukan-bukan pada saudara?

MFR: semuanya salah saya juga. saya terlampau nak cepat tua. masa saya umur 10 tahun,saya telah cuba masuk geng orang tua untuk sama-sama berkongsi pendapat. akhirnya mereka gelakkan saya,dan mereka suruh saya main jauh-jauh,jangan menyampuk orang tua bersembang.saya masa tu memang kanak-kanak. memang tak matang lagi walaupun hati mahu jadi matang dengan cepat. mereka,orang-orang tua kata saya budak kecik yang tak tahu apa-apa. Jadi, saya jadi marah. marah kat orang-orang tua.

wah,bahaya tu. itu sikap yang buruk. bukankah orang muda patut menghormati orang tua?

MFR: ya, itulah yang sebetulnya. tindakan saya itu satu dosa. tapi masa tu saya tak tahu. bolehlah kata diri saya jahil.walaupun saya marah kat orang-orang tua, tapi saya masih berdegil mahu memberi pendapat. tapi saya takut juga dengan ayah saya masa itu. ayah saya tentu sekali akan sebat saya kalau terus tak berakhlak dengan orang tua.

jadi,saya selalu diam. tak bercakap. dengar saja orang-orang tua bersembang dan apabila saya tak bersetuju dengan pandangan dan idea-idea orang tua itu ,maka saya sentiasa akan memberi pandangan saya yang kontra dalam hati saya.

akhirnya saya kumpul banyak idea-idea yang kontra dalam hati. saya jadi tak tahan. sejak itu,saya mula menulis pendapat dan idea saya dalam sebuah buku. buku itu saya buat sendiri. saya koyakkan semua kertas kosong dari buku-buku latihan garis satu yang dah tak guna,kemudian saya jahit kertas itu jadi sebuah buku yang tebal. nak beli buku bukan senang. duit belanja sekolah cukup-cukup untuk makan kat sekolah. kadang kala saya tak diberi duit belanja. alhamdulillah. saya bersyukur Allah jadikan saya anak keluarga yang susah. saya banyak belajar dari kesusahan untuk menjadi tabah.

hmm..kita abaikan dulu,kisah-kisah sentimental saudara.haha. jadi,apa idea yang saudara tuliskan dalam buku saudara itu? boleh cerita sedikit?

MFR: masa itu, saya berminat dengan isu orang melayu miskin,orang melayu yang kampung, orang melayu yang berpecah dan tak bersatu,dan pentingnya orang-orang melayu untuk kembali pada agama.

sebenarnya,itulah isu-isu yang diperbincangkan oleh orang-orang tua tersebut.

Jadi,apa idea saudara yang kontra itu?

MFR: masa itu,saya tak timbang banyak perkara sangat. memang saya banyak mendengar dan membaca mengenai isu-isu tersebut,tapi idea saya ketika itu tidak menyeluruh.tidak konkrit.

contohnya, isu melayu miskin,dengan pantas, saya tuliskan idea mengenai usaha melayu manfaatkan tanah mereka. untuk bercucuk tanam dan menternak haiwan. saya nampak pertanian dan penternakan boleh datangkan ekonomi yang besar.Pada saya,perniagaan yang terbaik adalah meniagakan hasil tanaman dan haiwan.

saya tengok,kat kampung-kampung banyak tanah terbiar. ada banyak semak samun. kadang-kadang masa saya bonceng motor dengan ayah saya,saya selalu tengok kat tepi-tepi jalan,banyak tanah yang tak dimanfaatkan. malaysia bukan negara besar. tapi malaysia masih banyak tanah yang boleh dimanfaatkan.

yang buat saya marah,adalah orang-orang tua dan muda yang melepak. kalau mereka ambil cangkul dan tanam biji buah mempelam contohnya atas tanah tempat mereka melepak itu, nescaya sudah ada pokok mempelam yang boleh menghasilkan buah mempelam untuk mereka. tapi mereka melepak bertahun-tahun. main gitar. minum kopi. hasilnya? sebiji buah mempelam pun tak mampu mereka beli. cis!

masa tu saya banyak kutuk orang melepak dalam tulisan saya.bagi saya ketika itu ialah penyelesaian bagi isu melayu miskin,adalah kuat bekerja. sebab guru-guru saya kat sekolah selalu kata,siapa yang bekerja keras,Allah akan beri rezeki. siapa yang malas, rezeki tak kan datang. itu yang guru-guru saya di sekolah rendah didik saya. idea-idea mereka juga saya kutip dan masukkan dalam tulisan saya bagi menyelesaikan masalah melayu miskin.

bagaimana pula dengan isu melayu kampung?

MFR:masa dulu,saya duduk kampung. kalau pekan pun,orang-orang melayu yang asal dari kampung juga yang tinggal di pekan-pekan itu.

dulu,masa saya kecil,saya pandang orang bandar itu canggih,orang kampung itu kolot. tapi bila dah besar sekarang,saya nampak orang bandar lebih kolot dari orang kampung.

cuma, memajukan kampung itu penting. cuma dulu masa saya kecik, saya sangkakan nak majukan kampung kena jadi bandar. oleh itu saya banyak tulis macam mana cara nak majukan kampung.

saya kadang-kadang bila terkenang balik tulisan saya dulu,ada kelakar juga. saya pernah tulis dalam buku saya itu, antara idea saya memajukan orang kampung adalah membangunkan industri kitar semula di kampung. dan antara langkah awal industri ini ialah mendidik pakcik-pakcik dan makcik-makcik tentang ilmu kitar semula.

dan saya pernah lakarkan peta kampung saya untuk diubah menjadi bandar. adalah bangunan-bangunan tertentu yang saya lukiskan. kadang kala melampau-lampau imaginasi saya,sampai nak buat lapangan terbang kecil di kampung saya,supaya orang luar negara boleh terus melancong ke kampung saya. tapi,mana kapal terbang boleh landing atas tanah yang sempit. masa tu saya kartun sangat.

ohh.lawak jugak ya saudara ini. jadi,apa pula idea pasal isu melayu berpecah?

MFR:ini isu paling saya minat. sebab isu ini bila orang-orang tua itu bersembang mesti panas. kadang kadang risau juga saya tengok. mereka macam nak bergaduh. mereka banyak cerita pasal politik.

oleh itu, pada saya ketika itu politik menjadi punca melayu tak bersatu. masa saya kecik saya cukup benci orang politik. sebab orang politiklah melayu tak bersatu.

saya banyak kali dengar orang UMNO ajak bersatu,malah lagu UMNO pun ada sebut bersatu,moto UMNO pun ada sebut bersatu. saya benci orang UMNO masa itu kerana mereka tak berusaha untuk bersatu dengan PAS.

pada masa awal-awal perbincangan orang tua itu banyak berkisar pasal PAS sebagai gerakan islam yang mulia. gerakan yang ikhlas berjuang kerana Allah. PAS sebagai kumpulan ulama.

oleh itu,saya rasa UMNO ini menolak islam.UMNO ajak bersatu,tapi patutnya UMNO pergilah jumpa orang PAS,cakap nak bersatu,tanak gaduh-gaduh.Sebab orang UMNO pun orang islam. Apa masalah untuk bersatu?

Masa itu saya fikirkan begitu.Sehinggalah satu masa saya mendengar ceramah orang PAS, mereka sebut,"lawan tetap lawan, sampai mati kita lawan UMNO! hancur UMNO!" sambil disertai gelak ketawa oleh hadirin. saya sedih waktu itu. rupa-rupanya ada orang PAS yang terhibur dengan perpecahan ini. saya cukup sedih waktu itu.

saya mendengar orang-orang tua PAS bersembang pula sejak itu. saya ingin tahu corak pemikiran mereka. sedih saya apabila salah seorang dari mereka mengatakan, "kafir orang-orang UMNO ini,tengoklah nanti, Allah turun bala atas UMNO".

rupa-rupanya agenda untuk bersatu dengan UMNO tak ada juga di dalam PAS pada pemikiran saya waktu itu.

Pada waktu itu, saya menganggap orang UMNO tak ingin bersatu dengan PAS dan hanya mahu PAS sertai UMNO. orang PAS juga tak mahu bersatu dengan UMNO,dan mahu orang UMNO sertai PAS.

jadi mereka berebut ahli untuk menjadi jaguh kesatuan. inilah beza pemikiran saya dengan mereka orang-orang tua itu. saya berpendapat parti dan jenama kesatuan itu tiada makna. pada saya melihat melayu bersatu itu lebih utama. sebab saya cukup yakin sehingga sekarang saya masih yakin, orang melayu akan gagah bila kita bernaung dalam kelompok yang sama. Jika membubarkan UMNO dan PAS itu mampu menyatukan orang melayu,maka saksikanlah saya orang pertama akan hancurkan tembok kepartian itu!

wahh.. ekstrim juga ya idea saudara ini. jadi, waktu itu,saudara tolak politik seratus peratus?

MFR: yaa.. waktu itu saya tolak politik seratus peratus. dalam kotak pemikiran saya waktu itu,saya malas nak berfikir pasal politik. waktu itupun politik malaysia agak stabil. Dalam UMNO sendiri waktu itu ada Dr Mahathir yang cekap memimpin malaysia,dan Anwar Ibrahim yang memperjuangkan islam. oleh itu,saya sebagai pengkagum mereka waktu itu,tidak kisah sangat pasal politik kerana yakin dua tokoh itu boleh bawa malaysia ke puncak jaya.Walaupun hakikatnya,saya tak suka budaya politik melayu malaysia,yang melihat parti macam agama. Orang UMNO pandang PAS macam orang agama lain. Bagitu juga PAS memandang UMNO macam penganut agama lain. Padahal mereka berbeza aliran politik sahaja,bukan agama. agama sama. malah mazhab juga majoriti sama iaitu mazhab syafie. Itu yang buat saya jadi marah dengan orang politik. sebab mereka abaikan teras dalam islam iaitu persaudaraan islam yang dibina Rasulullah. itulah pandangan saya ketika itu.

Jadi,apa yang saudara fokus dalam tulisan saudara selepas itu?

MFR: saya kutuk ramai orang politik secara umum. waktu itu,saya tak kaji politik malaysia secara serius lagi. saya banyak menumpukan idea-idea untuk membangunkan orang-orang melayu dan malaysia. saya banyak menumpukan kepada plan-plan ekonomi,contoh strategi-strategi nak menghapuskan monopoli bangsa bukan melayu dalam ekonomi dan memanfaatkan kekuatan orang melayu,seperti tanah dan sebagainya.

antara idea saya untuk malaysia ialah idea mengenai kemajuan sungai. saya tengok hari ini,sungai malaysia tak dimanfaatkan. saya terfikir suatu idea supaya mesti ada kegiatan ekonomi di sungai,seperti pasar sungai,restoran sungai,hotel sungai, jalan keretapi dalam sungai, perpustakaan dalam sungai,masjid sungai dan sebagainya. saya fikir,kalau suatu tanah semak samun akan dibersihkan untuk tujuan ekonomi,maka jika mahu membersihkan sungai mestilah menjadikan sungai tumpuan aktiviti ekonomi juga. itulah idea fantasi melampau saya yang dikira agak bernas juga oleh beberapa guru saya ketika saya tuliskan dalam kerja rumah karangan saya.

Hmm..jadi bagaimana pula dengan isu pentingnya melayu kembali pada agama?

MFR:saya suka baca buku agama sejak kecil. tapi saya masa kecik dulu bukan orang yang mahir agama. Saya malas solat ketika itu. solat fardu pun saya selalu tinggal. ayah dan mak pun tak tahu. masa tu kalau mak saya suruh mengaji muqaddam,saya akan baca gagap-gagap sampai nangis-nangis. begitulah jahilnya diri saya. tapi saya memang minat ilmu agama. cuma tak tahu kenapa,saya malas nak praktik agama.

saya skor dalam peperiksaan agama hampir dapat markah 100% setiap kali ujian. Tapi bila ustaz atau ustazah suruh baca teks jawi,saya yang paling bodoh sekali,baca pun gagap-gagap. kawan-kawan lain pun gelakkan. kalau baca ayat quran,lagilah gagap. padahal ada baris. tajwid pun lemah.

tapi yang kelakarnya bila soalan pasal tajwid,sayalah yang paling cepat menjawabnya. saya hafal saja hukum-hukum tajwid,tapi tak amalkan dalam bacaan al quran. begitulah sekularnya sikap saya ketika itu.

saya ada juga tulis pasal pentingnya melayu kembali pada agama. tapi waktu itu saya tak faham sangat mengenai jalan perjuangan islam. sehinggalah tahun 1998 ketika malaysia dilanda polemik politik dan krisis ekonomi. waktu itu saya mula nak memahami perjuangan islam. pada tahun 1999,Dr Tengku Asmadi yang berjaya membuka mata saya untuk memahami jalan perjuangan yang berteraskan islam dan punya matlamat yang jelas dalam hidup. Beliau banyak berjasa pada diri saya pada hari ini,pada cita-cita saya dan perjuangan saya. saya sentiasa mendoakan kebahagiaan beliau di dunia jua akhirat,sebab jasa beliau sukar untuk dibalas. terlalu besar pada diri saya. saya anggap beliau guru perjuangan hidup saya.

Bermakna ada idea saudara yang berubah setelah bertemu Dr Asmadi?

MFR: ya,boleh dikatakan begitu. saya mula menyemaikan sikap mengkaji dalam memahami suatu isu.

sebelumnya,saya hanya tulis idea tanpa betul-betul mengkaji dan menyiasat mengapa suatu isu itu timbul. tapi Dr Asmadi mengajar saya supaya teliti dalam merancang strategi.

Pada asasnya Dr asmadi mengajar kaedah cemerlang dalam peperiksaan,tapi saya mengorek falsafah dirinya,dan saya menyelami tunjuk ajarnya hingga saya nampak ada manfaat yang boleh diaplikasi secara lebih meluas dalam hidup.Bukan tertakluk kepada peperiksaan semata-mata.

setelah itu,banyak idea saya berubah dan diperkemaskan lagi. Sehingga tahun 2000, selepas melihat sendiri keputusan PMR saya hasil usaha saya mengaplikasi tunjuk ajar Dr Asmadi,saya berikrar dengan nama Allah,bahawa saya akan berjuang hingga mati untuk jadi pejuang agama Allah.

Dan pada tahun selepasnya, Allah berikan saya pengalaman yang amat berguna.

(bersambung).

-------------
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:25 am

sambungan dari temubual semalam..

apa yang terjadi pada tahun selepas itu? boleh saudara ceritakan sedikit?

MFR: tahun selepas itu,selama 2 tahun pengalaman baru yang amat berguna. Selepas PMR,saya memasuki sekolah berasrama penuh di Taiping iaitu SERATAS.Di sana saya berkembang dengan bercampur-campur,namun saya amat bersyukur kerana perkembangan itu memberikan saya nilai tambah yang amat berguna dalam meluruskan lagi jalan perjuangan saya.

saya berterima kasih dengan Badar (Badan Dakwah dan Kerohanian) Seratas 2001 yang dipimpin oleh saudara Firdaus Shah dan saudara Naim.Saudara Firdaus Shah merupakan lagenda Seratas yang masyhur untuk beberapa generasi sebelum dan selepas saya.Beliau merupakan antara individu pejuang yang bakal menyerlah di arena kebangkitan islam di malaysia suatu hari nanti andai Allah terus memimpin beliau atas perjuangan beliau yang beliau bina di seratas dulu.Saya yakin beliau ada karisma,ada bakat kepimpinan melalui tauladan,dan punya jatidiri dan semangat jihad yang utuh. Saya tidak rapat dengan beliau di seratas,cuma beliau pernah mendekati saya untuk bertaaruf kerana saya adalah pelajar baru tingkatan empat pada tahun itu. saya tak tahu apa niat beliau di sebalik taaruf itu,namun mungkin ada kaitan dengan satu peristiwa.

Wosh! peristiwa apa itu?

MFR:Pada bulan-bulan awal batch pelajar tingkatan empat baru mendaftar di seratas, salah seorang rakan saya dari batch tingkatan empat baru telah dipukul di dalam dorm oleh pelajar-pelajar senior,dan diberitakan pada kami,ada individu pengawas sekolah atau MP(majlis pelajar) yang terlibat dalam insiden itu. saya tidak pasti penglibatan beliau ada unsur subahat atau sekadar kebetulan ada di situ.

Namun,insiden itu menyemarakkan semangat saya yang sememangnya mempunyai tanggapan buruk terhadap tradisi yang ada di sekolah berasrama penuh.

Tanggapan buruk? adakah saudara ini jenis yang suka bersangka buruk?

MFR: mungkin boleh dikatakan begitu pada waktu itu. namun, saya sedar bahawa sikap itu suatu yang tidak baik. cuma mungkin situasi juga yang membentuk sikap saya itu. sebelum saya masuk ke seratas, abang kandung saya telah dipukul dan dibuli di salah sebuah sekolah asrama penuh di seremban. Apabila saya masuk ke seratas, sudah tertanam dalam kepala saya bahawa di sekolah berasrama penuh ada tradisi buli yang berleluasa.

Insiden rakan saya dipukul itu telah menyebabkan tanggapan saya itu kembali dan semakin kukuh. Dan saya telah berikrar pada diri semasa mendapat keputusan PMR yang lalu pada Allah untuk menjadi pejuang agama Allah, amat yakin insiden itu sebagai ujian Allah untuk menguji sesiapa yang mengaku beriman untuk bertindak mencegah kemungkaran.

Kebetulan, Badar ada jalankan suatu aktiviti tazkirah bergilir di surau selepas maghrib. Jadual dikeluarkan untuk pelajar tingkatan empat baru bergilir-gilir menyampaikan tazkirah dengan membaca kitab yang disediakan oleh pihak Badar.

Kebetulan giliran saya menyampaikan tazkirah adalah pada malam selepas insiden itu. Maka saya amat yakin,mencegah kemungkaran perlu dengan strategi yang berkesan. Saya memilih ruang tazkirah untuk menyampaikan dakwah yang berbisa. Itulah tazkirah pertama saya di bumi seratas dan pertama juga dalam hidup saya. Saya tidak pernah memberi tazkirah di mana-mana surau sepanjang hidup saya sebelum itu. Dan tazkirah pertama saya bertajuk "hakikat syaitan".

Hmm. boleh saudara ceritakan lebih lanjut. nampak macam menarik.

MFR: Pada asasnya saya memetik beberapa ayat quran yang terlebih dulu saya semak dari terjemahan quran.Saya kutip ayat-ayat quran yang ada menyebut akan perihal syaitan sebagai musuh manusia. Memang banyak ayat quran yang menyebut akan sifat syaitan. Dan betapa syaitan itu adalah musuh nyata bagi orang-orang beriman.

Kemudiannya,saya tegaskan bahawa segala amal buruk manusia adalah berpunca dari godaan syaitan dan didikan syaitan ke atas nafsu manusia. Saya cuba jelaskan betapa manusia yang beramal buruk adalah mengikut jejak langkah syaitan atau dengan erti kata lain pengikut syaitan.

Kemudian saya bercerita tentang bani israel yang sentiasa mengikut jejak langkah syaitan. Saya menyebut juga betapa bani israel itu sehingga pada zaman ini dengan gerakan zionisnya jelas telah menjadi pengikut syaitan yang nyata.

Mereka membuli orang-orang beriman palestin,sehingga melayan orang-orang palestin umpama haiwan dan manusia yang tiada harga diri. Mereka menghalau,membunuh, menangkap dan mengurung rakyat palestin.

Dari situ saya cuba berkias tetapi cukup berbisa kepada pelajar-pelajar senior yang mendengar. Saya berkata, di malaysia sebuah negara aman, di sebuah sekolah di taiping terdapat golongan pengikut syaitan.Mereka membuli dan memukul saudara mereka sendiri padahal mereka bukan zionis tetapi telah bertindak seperti zionis. Saya kata, kalau israel dan amerika itu kita benci dengan sikap membulinya,maka adakah wajar kita menjadi golongan yang dibenci malah dilaknat oleh Allah? Syaitan itu dilaknat,untuk apa jadi pengikut jejak syaitan. Israel itu dilaknat,untuk apa mengikut cara mereka?

Kemudian saya menyerang golongan yang mengaku diri mereka pemimpin pelajar dan golongan daie. Secara tak langsung MP-MP juga terasa,dan Badar juga terasa. Dan akhir sekali saya telah menyebut,adalah lebih celaka apabila seorang yang diamanahkan untuk menjaga keselamatan pelajar tidak menjalankan amanah itu.Maka tentu sekali warden juga terasa!

Malam itu tazkirah saya memakan masa hampir sejam,padahal yang diperuntukkan kepada saya hanya 10 minit. Surau malam itu saya rasa sunyi sepi,semua mata memandang saya. Ada mata senior,MP,badar,pelajar tingakatan empat baru dan lama,junior dan warden juga!

Memang saya gementar. Saya tahu, selepas itu pasti saya akan dikecam hebat oleh pelajar-pelajar kerana sebagai pelajar baru,kalau ikutkan tradisi tidak beradab jika terlampau menonjolkan diri. Namun, saya mempertimbangkan ikrar saya juga.Saya sudah berikrar kepada Allah,maka saya perlu buktikan pada Allah bahawa saya sanggup menanggung beban dan amanah menjadi pejuang.

Selepas saya beri tazkirah, Cikgu Sohor ketua warden pun berucap. Dia menenangkan balik suasana setelah saya menghangatkan suasana surau dengan sedikit bersuara agak keras dan lantang.Masa tu boleh dikatakan saya sedikit emosi dan marah.Begitulah betapa saya masih belum betul-betul matang untuk berdakwah.Pengalaman itu betul-betul mengajar saya.

Hmm.yaa..bertenang,saudara.hehe.nampaknya sekarang pun saudara sedikit emosi.hehe.

MFR:yaa..yaaa...maaf.

Ok-ok.Jadi saudara anggap saudara Firdaus Shah bertaaruf dengan saudara kerana peristiwa itu?

MFR:ya,mungkin. Mungkin beliau mahu menegur sikap saya yang melulu dalam berjuang. Saya tak patut berdiri dengan lantang dan beri tazkirah secara keras. Apa yang hadir mungkin kebencian dan bukan keinsafan. Saya rasa beliau mahu menyatakan begitu.Tapi beliau tidak tegur atau nasihat apa-apa.Beliau cuma bertanya saya berasal dari mana dan nama apa saja.

Kenapa saudara boleh anggap saudara firadus shah ingin menegur saudara?

MFR:Kerana gaya tazkirahnya lebih berkesan. Beliau bertazkirah dengan suara yang cukup perlahan dan menusuk kalbu. Saya cukup insaf mendengar suara beliau. Jika beliau menjadi imam solat,pasti mudah jemaah mengalirkan air mata dalam solat.

Ini cukup berbeza dengan gaya saya. Oleh sebab itu, beliau secara tak langsung telah berjasa dalam menyedarkan saya perihal "hikmah" dalam berdakwah.

Saya tahu, saya bertazkirah bukan atas dasar saya berilmu. Saya kutip ayat quran dengan merujuk terjemahan semata-mata tanpa mengaji dengan guru. Saya susun dalil-dalil itu untuk menguatkan hujah saya menyerang kelompok pembuli. Itulah niat yang salah. Saya tak patut berniat mahu menyerang mereka seolah-olah mengisytiharkan perang ke atas mereka. Dalam dakwah,niat utama kita perlu mencari redha Allah dan menarik sekalian manusia insaf dengan ajaran Allah.Kita berdakwah bukan untuk hasilkan musuh.Tapi hasilkan saudara.

Rasulullah boleh saja mengisytiharkan perang ke atas kelompok jahiliyyah,namun adakah wajar mereka dianggap musuh sebelum rasulullah menybarkan ajaran Allah?

Begitulah dunia pelajar. Ada pelajar yang tidak terdedah dengan ilmu islam walaupun beragama islam. Mungkin faktor keluarga mereka,atau diri mereka yang bergaul dengan kelompok yang lalai. Mereka ini boleh dianggap jahil. Oleh itu fasa awal dakwah islam adalah mengajar akan kebenaran islam dan betapa penting hidup mengikut cara hidup islam. Ini tugas para daie.

Wahh.nampaknya saudara dapat pengajaran yang begitu penting dari diri saudara firdaus shah.

MFR: yaa,benar sekali.Akan tetapi kesedaran tentang hikmah itu belum mantap ketika itu.

saya mengistiharkan perang ke atas buli,muzik underground,rokok,dan perempuan yang tak menjaga aurat selepas itu.Itu antara intipati perjuangan saya di seratas sebagai amar makruf nahi mungkar.

Apa usaha saudara dalam perjuangan itu?

MFR: secara terus terang saya katakan di sini bahawa perjuangan saya amat jahil ketika itu. Matlamatnya mungkin baik,iaitu menyemaikan jiwa islam dan jihad di kalangan para pelajar,tetapi kaedah dan faktor diri yang tidak istiqamah sebagai bukti saya masih jahil untuk betul-betul menjadi daie yang berkesan.

selepas beberapa bulan peristiwa tazkirah "hakikat syaitan" itu, saya mula dipanggil oleh pelajar senior badar,untuk menyertai barisan ahli baru badar.Bersama-sama saya ketika itu adalah saudara Jamzuri Ammir dan syed hadi. Saudara Jamzuri juga adalah pelajar baru dan juga punya karisma yang tinggi hingga beliau dilantik sebagai presiden organisasi tingkatan empat yang memimpin pelajar baru dan lama. Perlantikan beliau mungkin sedikit kontroversi berikutan beliau adalah pelajar baru.

Namun,beliau telah menjalankan tugas dengan baik ketika menangani kes kawan saya yang dipukul itu dengan merujuk kepada pihak warden dan pihak warden pula membawa kes itu sehingga menjadi kes polis. Oleh itu rakan saya yang dibuli telah dibela sebaiknya. Cuma mungkin saya sahaja yang bertindak di luar aspirasi pelajar tingkatan empat dengan bertindak sendiri dalam sesi tazkirah.

Jadi,apa yang jahilnya?

MFR: selepas menjadi ahli badar,saya terlalu ingin cepat menjadi daie,maka kitab yang pertama menjadi bacaan saya tanpa merujuk pada guru adalah kitab fiqh sunnah karangan sayid sabiq.

saya baca itu saja namun sudah pandai-pandai mahu mengajar ilmu fiqh atau memberikan tazkirah menyentuh hal-hal agama,yang sebenarnya tidak menjadi bidang yang saya dalami.

saya amat menyesal akan perbuatan saya.

(bersambung lagi)
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:25 am

sambungan temubual..

adakah saudara sedar selepas berlaku jahil itu?

MFR:tidak. waktu itu saya sedang mencari-cari lagi jalan perjuangan islam yang benar-benar mapan.yang mampu mempamerkan kesyumulan islam,dan mampu mengembalikan masyarakat dan umat islam pada jalan sebenar islam.

saya memang teruja dengan perubahan zaman yang berlaku pada diri saya secara mendadak waktu itu. Semuanya boleh dikatakan bermula dari polemik politik dan krisis ekonomi malaysia 1998 membawa kepada kajian politik secara serius, tarbiyyah Dr Tengku Asmadi 1999, Misi Revolusi Empayar Islam Abad ke 21 yang menjadi propaganda perjuangan saya 2000, dan mendapat amanah daie kecil dari jamaah Badar 2001.

Dan perlu diingatkan golongan pertama yang berkonfrantasi dengan idea saya ialah golongan dari UMNO.

Perlu untuk saya ceritakan di sini.

Di Seratas sememangnya ustaz-ustaz di sana cenderung kepada fahaman politik PAS,namun mereka tidak berlaku pecah amanah ilmu dengan menyajikan buah-buah politik kepartian dalam didikan dan asuhan mereka kepada para pelajar. Ustaz-ustaz di Seratas amat saya senangi walaupun mereka kadang kala mendedahkan beberapa teori politik.Saya yang masih menganggap orang-orang politik bermasalah ketika itu sama ada dalam UMNO atau PAS,walaupun saya telah menjalankan kajian mengenai politik malaysia secara serius pada tahun 1998 iaitu ketika di tingkatan 2.

Ertinya saya tidak cenderung kepada mana-mana parti dan melihat perlunya perubahan minda orang-orang politik dalam salah satu agenda 'revolusi' saya.

Badar juga cenderung kepada fahaman politik PAS dengan beberapa kepimpinan tinggi adalah penyokong PAS sama ada secara terang-terang mahupun sembunyi. Namun, jamaah Badar juga saya lihat tidak menjadi sarang penyebaran fahaman politik kepartian,dan para senior masih jujur dan ikhlas dalam berjuang walaupun hakikatnya mereka menyokong parti politik PAS.

Saya berterima kasih kepada jamaah Badar kerana,ketika menjadi ahli Badarlah saya mula melebarluaskan lagi kajian perjuangan islam saya kepada dunia islam luar,terutamanya isu palestin dan afghanistan,juga indonesia.

Tadi saudara menyebut tentang golongan UMNO sebagai golongan yang berkonfrantasi dengan saudara,boleh saudara ceritakan lebih lanjut?

MFR: saya tidak pasti dari manakah mulanya. Mungkin pengurusan tertinggi sekolah ketika itu telah mendapat pekeliling dari pihak kerajaan untuk membanteras aktiviti politik di kalangan guru.

Isu yang pertama yang menjadi perselisihan antara saya dan pengurusan tertinggi sekolah yang boleh saya anggap sebagai ahli UMNO yang menyampaikan aspirasi pihak kerajaan adalah berkenaan "isu songkok dan kopiah putih".

Para ustaz yang selalu memakai kopiah putih,telah diarahkan untuk memakai songkok.Para pelajar juga tidak dibenarkan untuk memakai kopiah putih,yang sebelum itu telah dikempen oleh Badar untuk mempopularkan kopiah putih ketika solat jamaah.

Ahli Badar yang memakai serban juga disuruh tanggal dan hanya pak imam solat sahaja yang dibenar memakai serban sebagai tolak ansur pihak sekolah.

Dan saya masih ingat bagaimana pengurusan tertinggi sekolah telah menyindir salah seorang senior saya yang memakai serban ketika bermain bola di padang. Saya juga berasa aneh pada senior saya itu. adakah perlu untuk memakai serban ketika bermain bola?

Namun,saya tidak bersetuju apabila pihak sekolah jadikan alasan kes senior saya itu,dengan memberikan gambaran bahawa memakai serban boleh mencenderungkan para pelajar kepada aliran "ekstrimis agama".

itu adalah isu rentetan dari isu "songkok dan kopiah putih",iaitu isu "islam sederhana dan islam pelampau".

isu ini yang buat saya akhirnya dicop oleh orang-orang UMNO di persekitaran saya sebagai pelampau agama.

apakah pendirian saudara dalam kedua-dua isu tersebut?

MFR:saya tidak ada masalah untuk memakai songkok ketika solat. Dan saya rasa tidak perlu untuk berkeras dengan pihak sekolah,berikutan saya fikirkan diberi peluang belajar di sekolah itu satu nikmat dan keutamaan yang perlu diberi perhatian. saya anggap, berbudaya seperti adat di tempat orang, selagi adat orang itu tidak bercanggah dengan budaya islam.

saya pernah melihat gambar-gambar para ulama di pakistan dan india yang memakai songkok.Dan saya pernah melihat juga gambar Imam Hassan Al Banna memakai tarbus orang Mesir.

Pada saya, jika suatu yang bukan haram,tidak perlulah kita haramkan. songkok itu tidak pernah pula saya dengar ada ulama fatwakan haram. oleh itu, halal memakai songkok,jadi saya tidak ada masalah dengan arahan pemakaian songkok.

Namun,yang buat saya marah,adalah pihak sekolah seakan-akan mengharamkan kopiah putih. Memberi gambaran bahawa serban sebagai satu unsur ekstrimis.Padahal seperti ulama yang memakai songkok, saya pernah lihat gambar ulama majoritinya memakai kopiah putih dan serban! oleh itu untuk apa diasuhkan pada para pelajar supaya memandang kopiah putih dan serban sebagai unsur islam pelampau.

semua itu saya tahu adalah berunsur politik. Ketika tahun 2001, kerajaan di bawah Dr Mahathir,memang cenderung untuk mengajak rakyat memandang PAS sebagai parti islam pelampau. Kerana kita tahu orang-orang PAS dilambangkan dengan kopiah putih.

Menolak Pas bererti menolak Parti keadilan di bawah naungan Anwar Ibrahim.Maka semuanya adalah berkisar politik. Sekali lagi orang-orang politik telah buat saya marah. Kerana mereka mahu berpolitik,ada isu-isu yang tak wajar dipolitikkan telah dipolitikkan.

Apa pentingnya pakaian dipolitikkan?

Dan saya amat bimbang ketika itu,kerana isu tersebut mungkin akan dipergunakan oleh puak sekular dan liberal di kalangan Melayu untuk menekan para ulama terus menjadi golongan rendah dan tiada martabat di mata umat.

Saya memang berasa marah apabila golongan ulama diperlecehkan. Kerana ulama sebagai pewaris nabi,oleh itu jika ulama sudah boleh diperkecil dan diperleceh,tidak mustahil ilmu mereka juga diperleceh dan diperkecil dan akhirnya Rasulullah sendiri akan diperkecil dan diperleceh!!!

Saya tidak akan benarkan!

Sememangnya sejak saya kecil,saya jahil agama. Walaupun saya jahil,tapi saya telah dididik dengan sempurna oleh keluarga saya dalam mencintai Allah dan Rasul! Bagi saya, jika Allah dan Rasul dihina,maka orang yang menghina itu akan menjadi musuh saya,saya tak kan benarkan!!

err..bersabar...bawak mengucap.

MFR:ohh maaf. ash ha du alla ilaha illallah,wa ash ha du anna muhammadar rasulullah. astaghfirullah al adzim.

bagus-bagus. jadi,apa tindakan saudara sehingga dilihat sebagai pelampau agama?

MFR: sebenarnya ia lebih kepada dialog antara saya dan pengurusan tertinggi sekolah. Saya berdialog perihal isu "songkok dan kopiah putih".

dalam dialog itu,saya meminta penjelasan dari pihak pengetua,sebab apa dilarang memakai kopiah putih? adakah semua itu ada kaitan dengan suasana politik?

Tuan pengetua waktu itu menjelaskan sememangnya ia ada kaitan dengan suasana politik. Dia menganggap adalah bahaya jika pekeliling yang dikeluarkan kerajaan tidak dilaksanakan oleh pihak sekolah secara tegas.

Beliau juga menjelaskan bahawa, pengaruh politik PAS tidak membawa faedah kepada para pelajar kerana para pelajar akan mengabaikan pelajaran jika terlampau asyik mengikuti pengaruh PAS. Kerana perjuangan PAS adalah untuk menang pilihanraya bagi membolehkan negara islam ditubuhkan. Oleh itu PAS akan menggunakan segala kekuatan pengaruhnya untuk mem 'brain wash' para pelajar supaya melawan kerajaan.

Sifat melawan atau menentang kerajaan itu akan buat para pelajar merasakan adalah lebih besar jihadnya turut serta dalam aktiviti melawan kerajaan seperti berdemonstrasi atau merusuh dari berjuang menuntut ilmu dan perkasakan diri.

Dengan keadaan dan situasi itu,mungkin masyarakat melayu akan kehilangan anak bangsa yang mampu menyerlah dan menjadi pengubah keadaan sosio-ekonomi kaum Melayu yang akhirnya akan ditindas dari segi ekonomi oleh orang bukan melayu. Tidak mustahil jika ekonomi dikuasai oleh orang bukan melayu,maka mereka mampu menjadi seperti yahudi di amerika yang membeli ahli politik kristian untuk menjalankan polisi zionis mereka. Tuan pengetua menjelaskan betapa jika perkara itu berlaku bukan saja orang melayu tidak mendapat negara islam yang diidam-idamkan malah,mungkin akan menjadi peminta sedekah di bumi sendiri,dibeli jatidiri oleh orang luar,dan tidak mustahil akan menjadi kaum yang memalingkan agama demi meneruskan hidup.Kemiskinan membawa kepada kekufuran.

Begitulah penjelasan tuan pengetua.

Kemudian saya mengakui ada benarnya kata-kata tuan pengetua itu. Namun saya tetap berkeras supaya kopiah putih tidak dilarang,dan serban dimuliakan dan jangan dianggap ekstrimis,kerana bahaya anggapan itu boleh meminggirkan golongan ulama.

Tuan pengetua tidak bersetuju. Dia mengatakan islam bukan agama yang terletak pada pakaian,tapi cara hidup.oleh itu jika memakai kot dan bertali leher tapi mengamalkan sunnah rasulullah dari segi akhlak,islam pasti akan terlaksana oleh individu itu juga.

Saya berkeras untuk tidak bersetuju dengan beliau. Saya katakan jika kita cenderung untuk menyerupai suatu kaum iaitu kaum barat,maka kita akan cenderung untuk tergolong dalam kaum itu iaitu kaum barat. Jika hari ini kita pandang kopiah putih dan serban sebagai ekstrimis dan kot beserta tali leher itu lambang modenis,maka tidak mustahil satu hari nanti kita akan pandang para ulama sekolah pondok yang ada ilmu islam tinggi sebagai kolot dan jumud dan seorang tokoh korporat yang kaya raya sebagai simbol kecemerlangan hidup. saya katakan kecenderungan itu akan buat generasi muda jauh dengan ulama dan dekat dengan golongan sekular,liberal,materialistik,atau individualistik.

dengan erti kata lain, umat islam akan meninggalkan ajaran islam yang memandang dunia sebagai tempat yang olok-olok dan mengagungkan akhirat yang menjadi matlamat sebenar.Umat islam akan jadi sebaliknya iaitu tidak peduli akhirat dan memandang dunia sebagai matlamat.

kemudian saya mencadangkan pada tuan pengetua agar mempopularkan kopiah putih dan serban di kalangan ahli UMNO supaya pihak sekular dalam UMNO tidak lagi boleh mempolitikkan pakaian orang islam atau ulama.

Tuan pengetua hanya mentertawakan idea saya,dan kemudian menganggap jiwa saya terlalu ekstrim dan keras. Beliau menganggap saya menyempitkan agama dan menjadikan islam pelampau sebagai ikutan. Beliau meminta saya menjadi golongan bersederhana.

Selepas itu saya karangkan sebuah sajak mengutuk fahaman yang dikatakan islam sederhana itu dalam diari saya.Saya tahu apa yang disebut sebagai islam sederhana itu bukanlah konsep wasatiah dalam agama,tapi membenarkan mungkar bersama-sama makruf bercampur aduk.

(bersambung lagi)
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:26 am

sambungan temubual lagi...

apa yang saudara lakukan selain menulis sajak?

MFR: ya, anda tentu mentertawakan saya kerana cuba berjuang hanya melalui sajak yang bukan pun disebarkan pun,cuma ditulis dalam diari,dan dibaca sendiri.

Tapi apa lagi yang dapat saya buat untuk melawan suatu gelombang yang dicetuskan oleh pihak kerajaan dengan digerakkan oleh pihak sekolah.Dengan keadaan diri yang baru berumur 16 tahun,tanpa apa-apa kelayakan akademik,adakah orang mahu mendengar idea dan seruan saya?Saya amat yakin bahawa gelombang itu akan mengakibatkan kesan buruk ke atas usaha membawa masyarakat ke arah jalan al quran dan sunnah.

Anda bayangkan, selari dengan usaha memperlihatkan kopiah putih dan serban itu sebagai pakaian-pakaian ekstrim, golongan sekularisme artis sibuk mempromosikan pakaian-pakaian melanggar syariat secara berleluasa.

Saya pernah berdialog dengan sekumpulan kanak-kanak darjah satu,bertanyakan dua fenomena itu berlaku,apakah yang akan dipandang mulia dan hebat oleh golongan muda? kanak-kanak itu berkata dengan jujur, pakaian-pakaian artis itu lebih mengikut zaman sedangkan pakaian yang saya sebutkan melibatkan jubah,kopiah putih,atau serban adalah pakaian yang ketinggalan zaman dan khas untuk orang tua atau orang-orang yang mahu ke surau sahaja.Ada juga yang takut pada penampilan orang tua berjanggut dan memakai serban.

hal ini mungkin nampak kecil,tapi usaha ini telah pun menampakkan bukti yang jelas di kalangan generasi muda pada hari ini.Jika ketika saya bertanyakan hal itu kepada kumpulan pelajar berumur 7 tahun semasa saya berumur 16 tahun.Bermakna pada tahun ini ketika saya sudah berumur 21 tahun,kanak-kanak itu sudah pun berumur 12 tahun iaitu usia untuk melangkah ke alam remaja.Kita boleh tengok,pada masa sekarang,remaja memuliakan artis dan bukan ulama.

Apa yang akan masyarakat kita harapkan kepada para remaja kita pada hari ini?

Hari ini masyarakat kita mengeluh dengan isu mat rempit, remaja dadah,remaja berkhalwat dan berzina, remaja murtad,dan sebagainya seribu satu masalah keruntuhan remaja.Masyarakat mengutuk remaja,tapi yang buat saya marah,kadang kala masyarakat yang mengutuk itu adalah di kalangan mereka yang menjalankan usaha mengkategorikan islam sebagai dua jenis pada masa dulu iaitu islam sederhana dan islam pelampau.Mereka bercakap soal melahirkan generasi muda yang ada jatidiri,ada semangat berjuang,ada daya usaha untuk memajukan diri,tapi apa yang mereka didik kepada remaja kita?

Saya seolah-olah bercakap seperti mahu menyalahkan kerajaan kerana menjalankan dasar-dasar tertentu yang menghasilkan fahaman yang menjauhkan generasi muda kepada dunia ulama,namun kesalahan itu saya patut akui bahawa bukan kerajaan sahaja sebagai antara faktor penyumbang tetapi beberapa kelompok dalam masyarakat juga.

Saya agak keliru di sini. Boleh saudara terangkan dengan lebih jelas, apa yang mendorong keruntuhan akhlak remaja?

MFR:Perkara inilah yang saya nampak setelah lama berfikir faktor-faktor yang menyumbang kepada keruntuhan generasi muda dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk menghalangnya.

Saya namakan agenda membentuk generasi muda pejuang ini dalam dua wacana yang saya panggil sebagai "Remaja Gagah" dan "Pendidikan Pejuang".Dalam Pendidikan Pejuang misalnya,saya ada mengkategorikan beberapa kelompok masyarakat sebagai penggerak.Maka disebabkan penggerak ini tidak bergeraklah maka generasi muda runtuh.

Jadi,apa tindakan saudara?

MFR:Setelah mendapati usaha dialog saya dengan tuan pengetua tidak menghasilkan apa-apa desakan untuk pengetua menjalankan perubahan dasar sekolah bagi meningkatkan suasana islam di sekolah, saya beranggapan bahawa sekiranya suatu perubahan itu hanya berada di tangan satu pihak dan pihak itu tidak mahu bertindak melakukan perubahan,maka jika kita mahukan perubahan berlaku,kitalah yang perlu menjadi pihak yang mengawal pihak yang berkuasa tadi.

errr...agak pening.Apa kaitan teori kita perlu menjadi pihak yang mengawal dan idea saudara tentang remaja gagah dan pendidikan pejuang itu?

MFR: ya, mungkin saudara sukar memahami. Saya juga percaya banyak gerakan politik terutama pembangkang tidak memahami strategi ini kecuali beberapa individu politik yang saya lihat banyak memainkan peranan dan berstrategi ala-ala strategi itu.

Jika kita main catur, kita mungkin boleh makan buah catur pihak lawan dengan menyerang buah catur itu bertubi-tubi.Jika kita target nak makan 'kuda' lawan,kita gerakkan 'biskop' dan letakkan pada petak serong yang menuju ke petak kuda,tentu sekali pihak lawan dapat mengagak kita mahu makan kudanya.Pihak lawan boleh mengabaikan biskop kita dengan menggerakkan kudanya ke petak lain,dan usaha kita gagal.

Jika kita berulang kali menjalankan langkah yang sama,tentu adalah kurang bijak.

Begitulah hakikat yang berlaku dalam dunia politik. Contohnya saya mahu pihak sekolah tidak meneruskan usaha mempolitikkan kopiah putih dan serban kerana bimbang para pelajar akan terpengaruh dengan usaha memperlihatkan kopiah putih dan serban sebagai pakaian ekstrim,lalu saya terus-terusan berjuang mendesak pihak sekolah menjalankan dasar baru untuk membenarkan pemakaian kopiah putih dan serban. Tentu sahaja pihak sekolah boleh abaikan usaha saya,dan paling sadis apabila senang-senang sahaja pihak sekolah boleh membuang saya dari sekolah dan akhirnya usaha saya lenyap begitu sahaja. Samalah seperti contoh buah catur tadi, akhirnya biskop tadi tak dapat pun makan kuda,silap-silap sepanjang biskop itu bergerak menyerang kuda,kuda tadi mengelak sambil makan buah-buah catur lain.

Bermakna saudara mahu strategi tidak fokus pada usaha menyerang?

MFR: lebih kurang begitu. sebab bukan memakai kopiah putih dan serban yang jadi matlamat. Tapi matlamatnya adalah menyelamatkan generasi muda dari terpengaruh dengan usaha memandang kopiah putih dan serban sebagai pakaian ekstrim,untuk mengelakkan generasi muda jangan lari jauh dari dunia ulama.

oleh itu, jika matlamatnya untuk makan buah catur kuda,kita mungkin boleh mengumpan pihak lawan menggerakkan buah caturnya sehingga kita dapat makan.Dengan kata lain,kita mesti menjadi mastermind dalam permainan catur itu. Dan sememangnya untuk menang dalam permainan catur bukanlah makan buah catur dengan banyak yang dikira pemenang,tetapi yang mengawal permainan sehingga pihak lawan tidak dapat mengelak lagi dari 'king' nya terbunuh atau yang kita panggil sebagai 'check mate'!

Hmm..jadi, usaha untuk check mate saudara bagaimana?

MFR: secara jujur saya katakan saya membina diri secara tergesa-gesa dahulu. Saya ada sebutkan pasal saya terlalu ingin cepat matang dan menjadi kanak-kanak tua, mahu cepat menjadi daie apabila dilantik bersama-sama badar,begitu juga dalam perjuangan ini,saya terlalu cepat mahu perubahan. Saya mahu sekolah check mate dengan awal.

Mungkin situasi yang memaksa saya jadi begitu. Bayangkanlah saya masuk seratas pada tahun 2001,dan saya mahu melihat perubahan pada tahun berikutnya iaitu tahun akhir saya di seratas iaitu pada tahun 2002.Ini satu perjuangan yang tidak hikmah.

Matlamat saya ialah mahu mencipta suasana islam di seratas.

Namun pihak sekolah meng had kan beberapa usaha saya,kerana berpendapat usaha itu perlu selari dengan peraturan sekolah.

Kemudian alhamdulillah,Allah berikan saya pengalaman berguna apabila saudara Naim presiden Badar 2001 telah melantik saya sebagai penggantinya untuk sesi tahun 2002,maka idea saya tidak tinggal idea,jika betul saya mahu berjuang,maka saya patut gunakan peluang yang telah terbuka itu untuk checkmate sekolah.

Hmm.Jadi saudara menerima pelantikan itu?

MFR: Pada awalnya saya menolak.Apa tidaknya,saya bukan orang yang layak menjadi imam pun. Bacaan quran saya tidak baik,hafalan surah saya teruk, saya cuma orang yang ada semangat dan idea sahaja,tapi kematangan menyusun tindakan KOSONG! Sebab itu sehingga hari ini ada beberapa perkara yang saya amat sedih tentang diri saya dahulu. Saya tidak hikmah dalam berdakwah.

Jadi,saudara memimpin Badar dalam keadaan jahil dan tindakan yang tidak hikmah?

MFR: mungkin itulah yang boleh kita tafsirkan. Dengan semangat dan berkobar-kobar untuk check mate sekolah,menghapuskan budaya buli, rokok, pengaruh muzik underground,dan pengabaian aurat,saya telah menggunakan saluran tazkirah untuk membawa pemikiran semua pelajar seratas ketika itu berfikir seperti saya.

Untuk bertindak sebagai mastermind,dan mengawal suasana,tazkirah banyaknya datang dari saya sendiri berturut-turut.Sehingga saya mendapat sindiran sebagai "gila microfon" atau "carpub=cari publisiti".

Itulah jalan paling terbaik yang dapat saya fikirkan untuk mengubah minda para pelajar supaya tidak mudah terpengaruh dengan gelombang atau fahaman yang salah.

Namun,usaha saya itu hakikatnya tidak sebesar mana. Para ustaz dan ustazah juga sudi beri kerjasama dan menyampaikan beberapa sesi kuliah buat mendidik.Ada usrah yang digerakkan oleh beberapa sahabat dalam Badar,halaqah al mulk,halaqah al ma'tsurat,dan majlis tahlil juga yasin.Rasanya semua itu perkara biasa di mana-mana sekolah asrama.Namun seharusnya saya puji Badar Seratas dan beberapa individu yang berilmu kerana mereka tidak jemu dalam berjuang.

Masalah timbul apabila,saya sendiri tidak begitu istiqamah.Penurunan prestasi dalam pelajaran dan tekanan dari masalah-masalah peribadi,kadang kala menguasai diri saya sehingga kecundang dari terus berjuang beberapa kali.

Dalam satu tahun itu,sebenarnya banyak turun naik diri saya.Namun dalam sesetengah perkara saya anggap perjuangan saya berjaya juga, tapi semuanya lebih kepada bantuan dari beberapa pihak dan pastinya pertolongan Allah.

Dan saya mengakui dalam kejayaan itu ada banyak kegagalan dan keburukan yang timbul,dan semuanya atas faktor diri saya.

(bersambung lagi..)
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:26 am

sambungan lagi dan lagi...

saudara sebut usaha saudara menemui kejayaan dan kegagalan. Boleh saudara ceritakan apa usaha yang berjaya dan bagaimana boleh berjaya serta usaha yang gagal dan mengapa ia gagal?

MFR:mungkin tafsiran saya sebagai berjaya itu orang lain tak pandang sebagai berjaya,atau yang saya anggap gagal itu orang lain tak anggap gagal.

Kejayaan yang paling saya anggap berjaya ialah apabila saya dapat menyiapkan kertas kerja "penstrukturan Badar".Saya masih ingat lagi bagaimana saya merangka kertas kerja itu di saat peperiksaan SPM hampir tiba. Saya masih ingat lagi malam-malam di saat pelajar-pelajar tingkatan lima sibuk belajar, saya ke bilik urusetia pengawas secara sembunyi-sembunyi untuk menaip kertas kerja itu. Dan ada satu malam,komputer di bilik itu rosak dan hasil kerja saya tak sempat nak di save,habis terpadam semua.Mujurlah Allah berikan saya semangat untuk terus menaip semula kertas kerja itu dari awal.Saya bukan mahir dalam bidang taip menaip,malah menggunakan komputer pun tak reti pada masa itu. Oleh itu,memang menyiapkan kertas kerja itu memakan banyak masa.

Saya ingat lagi pada hari saya serahkan kertas kerja itu kepada pejabat sekolah,dan guru penasihat Badar,saya telah lewat masuk ke kelas,dan guru fizik saya ketika itu,Cikgu Goh Chai Sin (GCS) telah menegur saya supaya tak lagi aktif dengan kerja-kerja persatuan tapi menumpukan pada persediaan SPM. Ya,saya memang berasa kesuntukan waktu. Jika saya tak buat kertas kerja itu,saya khuatir saya akan menyesal kerana kalah dalam misi saya untuk checkmate sekolah.

Bermakna,saudara berjaya checkmate sekolah selepas kertas kerja itu diserahkan?

MFR: saya harapkan begitu. Dan pada tahun berikutnya,saya mendapat berita dari junior Badar bahawa kertas kerja saya telah diluluskan oleh pihak sekolah dan beberapa permohonan saya telah diterima.

Saya juga gembira apabila generasi 2 tahun selepas saya telah melakukan pembaikan terhadap kertas kerja saya dengan memantapkannya lagi dengan beberapa pindaan. Itu suatu yang baik,kerana generasi pejuang Badar sudah mula serius dalam melihat Badar berjalan dengan kemas dalam menyampaikan dakwah di seratas.

Selain itu,apakah kejayaan saudara lagi?

MFR: seterusnya pada saya bukan sekadar kejayaan saya seorang,tetapi kejayaan sekolah juga. Selama ini,banyak kes buli dilaporkan kepada pihak sekolah,tetapi pihak sekolah sekadar melepaskan batuk di tangga dalam berusaha menangani buli.

Apa yang menyedihkan lagi apabila para pelajar dan MP juga tidak bersungguh-sungguh untuk menghapuskan tradisi yang saya kira suatu yang amat bodoh itu.

Namun,atas kerjasama yang saya jalinkan dengan pihak HEM iaitu Cikgu Jaafar Md Dar yang saya anggap sebagai kerjasama Badar dan pihak pengurusan sekolah yang amat erat, maka beberapa pelajar berekod hitam yang selama itu memusuhi saya dan Badar telah berjaya dibuang sekolah. Saya sememangnya tidak mahu mereka dibuang,tetapi saya timbang semula atas perbuatan mereka yang tidak mengendahkan nasihat dan dakwah saya,malah membawa rasa ketakutan kepada pelajar junior dan merosakkan pemikiran pelajar junior,saya telah bersetuju untuk membanteras mereka sehingga dibuang sekolah.

Salah seorang dari mereka pernah memanggil saya anjing sekolah apabila saya secara berseorangan datang ke dorm tempat mereka memukul seorang pelajar junior.Mujur kawan-kawan MP datang menghalang saya dan kumpulan itu dari bertumbuk. Sebenarnya,saya tidak berniat mahu bertumbuk pun,dan saya bukan kaki gaduh,dan saya memang akan beri kumpulan itu memukul saya demi membuktikan betapa penakutnya kumpulan itu kerana memukul saya secara beramai-ramai dan seluruh warga asrama yang memejamkan mata serta memekakkan telinga atas kejadian-kejadian buli yang berlaku di asrama.

Saya tak peduli,mereka mahu kata saya gila microfon,cari publisiti,atau anjing sekolah, yang penting semua kemungkaran yang berlaku di sekolah itu tidak diiktiraf oleh mana-mana ulama ahlus sunnah wal jamaah dan bukan didikan baginda Rasulullah s.aw untuk melihat umatnya menjadi seperti bangsa zionis pembuli paling keji.


Apa pula kegagalan saudara?

MFR: saya nampak kegagalan itu lebih banyak.Pertama,walaupun struktur Badar telah kemas dan budaya buli berkurangan selama 2 tahun selepas saya keluar dari sekolah itu,namun ketika saya menziarahi sekolah setahun sebelum saya ke Jepun, junior Badar mengadu akan beberapa masalah lain pula timbul.

Masalah couple menjadi-jadi. Sehingga mereka mendakwa pelajar yang ber couple tidak segan silu untuk berdua-duaan di dalam kelas dengan alasan mahu mentelaah pelajaran secara bersama.Pelajar-pelajar junior tidak menghormati senior sehingga ada pelajar junior yang sanggup mengugut pelajar senior.Kes rokok menjadi-jadi malah pelajar junior lebih banyak merokok dari pelajar senior.Kemudian beberapa kes pelajar minum minuman keras juga terjadi.
Itu satu kes yang paling saya sedih.

Dan bertambah sedih apabila saya bersolat dengan pelajar junior di surau, majlis tazkirah sudah tidak lagi dihormati dan dimuliakan.Pada zaman saya dulu,ketika saya memberikan tazkirah walaupun ramai yang tidur,tetapi tidak ada yang berani bersembang dengan begitu kuat sehingga surau menjadi seakan-akan pasar borong. Suara pelajar yang memberikan tazkirah menggunakan microfon boleh tenggelam dengan riuh pekik pelajar lain bergosip apa benda entah. Mahu saja saya tengking mereka ketika itu.

Ohh..mengapa saudara tidak tengking?

MFR:Saya tergamam dan terkedu. Mahu mengalir air mata saya melihat suasana surau seperti itu setelah 2 tahun saya tinggalkan.Saya anggap usaha saya gagal. Walaupun majoriti pelajar sudah tidak mengenali saya,namun pelajar-pelajar yang memimpin Badar adalah junior-junior yang mengenali saya dulu.Saya kesal kerana tidak bekalkan mereka dengan ketegasan dan semangat berani.

Saya akui. Sepanjang saya memimpin Badar,saya merasakan perjuangan saya dalam badar adalah perjuangan saya seorang. Oleh itu,banyak usaha Badar, saya uruskan sendiri. Sampai ada muslimah Badar yang menganggap saya mentadbir Badar secara diktator. Dalam mesyuarat juga,kadang kala ramai yang hanya mendengar saya membentangkan idea, adalah juga seorang muslimah yang berani menegur,itupun terus diam apabila saya mula membidas.

Saya kesal dengan kepimpinan seumpama itu. Atas sebab didikan saya kepada junior juga tidak menyeluruh,maka pimpinan pelapis kadang kala tidak tahu apakah aspirasi yang saya bawakan dalam Badar.

Saya sangkakan dengan kertas kerja itu,saya dapat tinggalkan Badar suatu garis panduan dalam berjuang,namun garis panduan sahaja tidak cukup andai mereka tiada semangat untuk berkorban dan berjihad. Saya rasa saya gagal dalam menurunkan semangat juang buat generasi pelapis Badar. Tapi jika difikirkan semula, saya bukanlah orang yang layak berbuat demikian pada waktu saya di seratas kerana saya sendiri sedang membina diri.

Jika itu sahaja yang mampu saya sumbangkan di sekolah,maka saya anggap kemampuan saya itu begitu lemah sekali dan masih belum berjaya. Andai saya bukan orang yang berjaya melakukan perubahan di seratas sebuah medan yang amat kecil,bagaimana untuk saya melakukan perubahan kepada Malaysia atau dunia? Pastinya banyak lagi perkara yang saya perlu perkasakan.

Sebenarnya jika disenaraikan betapa gagalnya saya di zaman saya sendiri memang terlalu banyak.Rakan-rakan batch saya tentu mengetahui lebih mendalam,betapa tidak konsistennya saya dalam berjuang.Namun mengingatkan kegagalan itu akan buat saya rasa sedih dengan diri saya sendiri. Saya kumpulkan segala kegagalan dan kejayaan itu semuanya sebagai pengalaman yang wajar saya ambil iktibar demi perjuangan yang besar lagi.

Apa yang saudara belajar dari kejayaan dan kegagalan ini?

MFR: saya belajar satu ungkapan iaitu ungkapan yang menjadi kata-kata di blog alhikmah-diari ini sendiri.

"Hikmah dalam berdakwah,Redha Allah dalam berjuang."

Bukan senang untuk menjadi orang yang berhikmah. Hikmah itu bukan boleh dicipta atau dibina,tetapi ia umpama hidayah. Hikmah hanya diberi kepada mereka yang dikehendaki oleh Allah s.w.t sahaja. Jika seseorang telah dapat berdakwah secara hikmah maka, dia sewajarnya bersyukur, kerana bukan senang untuk berhikmah.

Saya berusaha sedaya upaya merancang dan meneliti setiap plan dalam berjuang,tapi sesudah berhempas pulas merancang itupun,masih lagi tidak hikmah dakwah yang saya jalankan. Dakwah yang hikmah itu mampu menyerap ke dalam jiwa mad'u,mampu berikan keinsafan. Dakwah yang hikmah itu mendekatkan mad'u kepada dai'e.Dakwah yang hikmah itu berjaya menenangkan suasana yang ribut atau kalut,berjaya merapatkan api permusuhan kepada kasih sayang,berjaya melegakan fikiran dan hati yang kusut.Betapa susahnya untuk mendapatkan hikmah dalam berdakwah.

Namun,saya percaya jika kita berjuang dalam berdakwah demi mencari redha Allah,nescaya akan sampai jua kita ke landasan hikmah dalam berdakwah. Matlamat mencari redha Allah itu mampu memandu fikiran dan hati kita untuk mengatur jalan dakwah secara hati-hati dan terancang.Setiap langkah,tindakan,perbuatan,percakapan,tulisan mahupun lukisan kita,jika diniatkan mencari redha Allah maka kita akan menjauhi dari sifat-sifat yang Allah murka. Saya akui diri saya sehingga saat ini masih lagi perlu dididik dan ditarbiyyah,oleh itu saya memang memerlukan guru untuk memandu saya supaya sentiasa berada di landasan yang tepat.

Guru itu boleh saja dari siapa sahaja,jika Allah s.w.t sendiri mendidik kita alangkah bahagianya, namun kita mesti percaya bahawa setiap kejadian yang Allah turunkan pada kita adalah salah satu jalan Allah mendidik kita,dengan syarat kita berfikir akan kejadian itu. Fikirlah dengan petunjuk al quran dan sunnah nabi kita Rasulullah s.a.w.

Guru boleh datang dari seorang yang tinggi ilmunya bergelar ulama. Guru boleh juga datang dari saudara dan sahabat kita sendiri yang lebih berkesedaran dari kita,maka mengapa tidak kita mendengar nasihat mereka,mungkin mereka lebih tahu dari kita. Guru juga mungkin boleh datang dari diri orang-orang yang kafir atau jahat.Kita belajar dari perbuatan jahat mereka agar kita dapat berjuang menegakkan kebaikan dan kebenaran menghapuskan kejahatan itu.

Guru itu mungkin saya istilahkan sebagai medium untuk kita menyedari akan suatu hal atau ilmu. Maka guru itu boleh sahaja datang dari alam ini sendiri.

Saya mula menyedari betapa kita mesti sentiasa berguru dalam banyak perkara. Jangan sesekali merasakan diri kita sudah terlalu pandai atau bijak sehingga tidak lagi mahu berlapang dada mendengar idea atau nasihat orang lain. Saya kira sikap itu tidak akan membantu saya memperbaiki kelemahan diri saya. Maka sikap mahu berguru itu mestilah saya semaikan dalam diri. Saya mesti sanggup berlapang dada mendengar pelbagai macam idea dan pandangan,melainkan idea dan pandangan itu ditentang oleh Rasulullah,para sahabat,para tabiin,para ulama,oleh itu saya juga bersedia untuk menjadi barisan pertama menentang sebarang idea sebegitu.

Buat masa ini,saya telah yakin bahawa golongan sekular,liberal dalam agama,plural dalam agama merupakan musuh yang paling utama untuk ditumpaskan di bumi Malaysia tanah air saya.Maka saya isytihar perang ke atas fahaman-fahaman di atas.

(bersambung lagi)
----------------------
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:27 am

sambungan lagi temubual itu..

Alhamdulillah. saya harap apa yang saudara belajar dari pengalaman itu dapat membimbing saudara dari terus berjalan lurus.Saya teruskan soalan saya,ya saudara?

MFR:silakan.

Saudara ada menyebutkan bahawa golongan pertama yang berkonfrantasi dengan idea saudara ialah golongan UMNO.Dan saudara berbicara soal isu songkok-kopiah putih dan isu islam sederhana-islam pelampau.Soalan saya, adakah konfrantasi ahli UMNO berkenaan idea saudara hanya melibatkan dua isu ini sahaja?

MFR:itu hanya isu-isu awal di zaman sekolah.Sebenarnya lebih banyak lagi isu yang membuatkan idea saya tidak selari dengan pandangan ahli UMNO.

Sebagai contoh adalah peristiwa kursus BTN (biro tatanegara) pada tahun 2003,memperlihatkan idea saya ditentang oleh pembentang modul politik di dalam kursus tersebut.

Saya rasa dalam berbicara soal saya dan UMNO,peristiwa pada tahun 2003 itu tidak wajar dilupakan.

saya telah mengemukakan idea kesatuan umat islam,dan pembentang modul itu bersetuju dengan idea itu. Dia tidak menolak bahawa umat islam wajib bersatu.

Kemudiannya saya bertanyakan bagaimana al quran dan sunnah mampu ditegakkan dalam perlembagaan negara. Beliau menjawab,bahawa agak sukar untuk mengubah perlembagaan kerana untuk tujuan meminda perlembagaan,sokongan 2/3 dalam parlimen mestilah diraih dan mendapat kelulusan Yang Dipertuan Agung.Beliau berkata,bahawa untuk menjadikan al quran dan as sunnah sebagai perlembagaan negara adalah hampir mustahil kerana beliau berkata,statistik menunjukkan bangsa melayu-islam hanya kira-kira 50% sahaja dan mungkin kurang.beliau berkata,jika melayu-islam bergabung dengan bumiputera di sabah dan sarawak,hanya 60% atau lebih sedikit sahaja dapat dicapai,namun bumiputera sabah sarawak,majoriti bukan beragama islam.Oleh itu jika umat islam bergabung pun belum tentu boleh mengubah perlembagaan tanpa sokongan orang bukan islam.

Saya yang tidak meneliti kesahihan statistik itu akur dengan jawapan beliau.

Dan kemudian saya mula mengemukakan idea saya.

Jika benar orang melayu-islam adalah lebih kurang 50% sahaja dari bilangan penduduk malaysia seperti yang beliau maklumkan, saya mencadangkan kepada beliau dan kerajaan malaysia untuk mengangkat india-muslim,cina-muslim sebagai sebahagian dari bangsa melayu-islam.Kemudiannya saya mencadangkan menyebarkan dakwah islamiyah wajar menjadi agenda penting UMNO untuk meramaikan lagi penganut islam di bumi malaysia.Dan saya juga mencadangkan supaya badan-badan dakwah diperkasakan oleh UMNO dan kerajaan demi mengembalikan melayu-islam yang telah terpengaruh dengan budaya barat dan jahil agama agar kembali menjadi penganut islam yang teguh akidah dan bersemangat jihad.

Pembentang modul itu berasa tidak selesa dengan cadangan-cadangan saya.Oleh sebab,sesi yang saya gunakan untuk membentangkan cadangan itu merupakan sesi soalan yang singkat sahaja masanya,maka beliau menyindir saya mengatakan bahawa saya cuba untuk memberikan ceramah kepada beliau sesudah beliau berceramah.

Di saat itulah rakan-rakan yang turut berkursus yang rata-rata adalah batch saya dalam rancangan persediaan khas jepun atau RPKJ batch 22, telah menyindir saya dari arah belakang dan mula membuat bising kerana tidak selesa saya mengambil masa untuk mengemukakan cadangan-cadangan tersebut berikutan sesi makan tengahari telah tiba dan semua orang sudah lapar.

Itulah saat saya menyedari betapa generasi muda yang sebaya dengan saya langsung tidak mengendahkan betapa pentingnya perjuangan agama,bangsa dan negara untuk difikir dan dibincangkan secara mendalam. Saya juga lapar ketika itu,tapi adakah perut kita lebih penting dari agama,bangsa dan negara kita.

Tak apalah,kita lupakan soal sikap rakan-rakan saya itu dulu,mari kita dengar apa respon pembentang modul itu ke atas cadangan saya.

Dia berkata soal india muslim dan cina muslim dianggap melayu-islam adalah tak wajar.Beliau berkata,melayu-islam telah ditakrifkan oleh perlembagaan bahawa yang beragama islam,yang berbudaya melayu,dan yang bercakap bahasa melayu. Beliau kemudian membuat kenyataan yang cukup melukakan hati saya,apabila beliau berkata,india-muslim mempunyai perjuangan berbeza dan tak sekepala dengan orang melayu.Tidakkah itu prejudis ke atas saudara seagama kita? saya akur jika perlembagaan tidak mengiktiraf india muslim sebagai melayu-islam,namun al quran telah menggariskan setiap orang beriman itu adalah bersaudara. Inilah beza saya dengan UMNO. Saya tetap berjuang menegakkan kesatuan umat islam yang mengangkat setiap bangsa yang berbeza tetapi mengaku beriman kepada Allah dan Rasulullah sebagai pesuruh Allah adalah sebahagian daripada saya.

Beliau menjawab lagi berkenaan usaha dakwah UMNO dan kerajaan,beliau berkata dakwah tidak pernah diremehkan oleh kerajaan dan kemudian beliau menyebut bagaimana Dr Mahathir sendiri telah menubuhkan Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) yang berperanan menjalankan dakwah supaya umat islam lebih faham islam dan rakyat bukan islam tertarik dengan islam.

Jawapan beliau itu sememangnya tidak dinafikan oleh saya. Saya bersetuju bahawa memang ada jabatan atau badan yang ditubuhkan kerajaan dan UMNO untuk tujuan dakwah,dan betapa ada banyaknya NGO lain sebagai jamaah dakwah.Namun,apa yang saya cadangkan ialah MEMPERKASAKAN INSTITUSI DAKWAH.

saya sedih apabila beliau pembentang modul politik itu tidak memberikan perhatian sangat dengan seriusnya saya membawakan cadangan itu. Saya berharap beliau panjangkan cadangan saya kepada pimpinan UMNO dan kerajaan,tapi apa yang beliau simpulkan ialah,saya beraspirasikan parti pembangkang!

Inilah fikiran dan perangai yang sungguh tidak sihat yang saya dapat lihat ada pada diri pembentang modul ataupun fasilitator BTN.Mereka begitu centric kepada parti politik sehingga nampak dunia perjuangan di malaysia hanya ada dua cabang iaitu perjuangan parti kerajaan dan perjuangan parti pembangkang.Jika pro mereka maka itulah pejuang kerajaan,jika kontra mereka maka itulah pejuang pembangkang. Mereka tidak sedar bahawa di nusantara ini,lebih awal dari perjuangan UMNO dan PAS itu ialah perjuangan para ulama islam iaitu ulama ahlus sunnah wal jamaah di nusantara.Sehingga perjuangan para ulama inilah yang telah menyumbang kepada islamnya parameswara dan gemilangnya kesultanan melayu melaka. Dan perjuangan ulama islam jugalah yang meningkatkan semangat jihad orang melayu menentang penjajah portugis,belanda,inggeris dan jepun.

Jika kalian mahu terus berpolitik,itu hak kalian,tetapi ketahuilah bahawa perjuangan para ulama akan terus menjadi jalan saya berjuang.Saya akui saya bukan ulama,tapi perjuangan ulama adalah perjuangan yang mewarisi perjuangan rasulullah,maka saya tidak akan segan silu untuk mengorbankan diri saya menjadi mujahid yang berjuang bersama-sama ulama bagi menegakkan islam di alam raya ini!

huhu..bermakna,perjuangan saudara boleh dikategorikan sebagai perjuangan ulama ahlus sunnah wal jamaah?

MFR: saya sangat sedih jika disebut begitu. Ini bukan perjuangan saya seorang,tetapi ini ialah jalan perjuangan kita semua! Kita yang mengaku umat islam yang berpegang kepada ahlus sunnah wal jamaah.Saya tengok orang UMNO tak mengaku pula la mazhabi atau syiah,tapi mengaku ahlus sunnah wal jamaah. saya tengok PAS juga tak mengaku juga la mazhabi atau syiah, tapi mengaku ahlus sunnah wal jamaah. UMNO dan PAS boleh disatukan jika kedua-duanya menyedari kembali bahawa jalan mereka adalah ahlus sunnah wal jamaah.Dan inilah perjuangan kita bersama. Saya,orang UMNO,dan orang PAS atau orang-orang yang lain yang sama-sama mengaku ahlus sunnah wal jamaah.

Baiklah baiklah. Boleh saya tahu apa yang berlaku pada saudara selepas saudara mengemukakan cadangan itu? adakah saudara dikecam hebat?

MFR:Pembentang modul itu tidak segan silu dengan cuba mengugut saya bahawa beliau akan maklumkan sikap saya dalam BTN kepada JPA yang menaja pengajian saya untuk ke Jepun.Saya tidak gentar,malah saya terus menyuarakan cadangan untuk mendengar respon beliau.

Di akhir sesi itu,beliau berjumpa dengan saya dan bertanya dari mana saya berasal. Apabila saya mengatakan saya ialah orang Sauk,Kuala Kangsar Perak maka beliau terus berkata,"patutlah keras".

Saya tidak faham,keras saya ini suatu yang burukkah. Padahal saya bukan menentang kerajaan tapi mengemukakan cadangan untuk kerajaan dibangun dan dimantapkan. Cadangan saya sebenarnya mampu bukan sahaja memperkasakan pihak kerajaan malah memperkasakan orang melayu-islam di bumi malaysia. Menjadi hasrat kerajaan juga yang mahu generasi muda mempunyai rasa cinta kepada agama,bangsa dan negara.Malah,kerajaan juga mahu umat islam kembali kepada ajaran islam sebenar seperti banyak disebut dalam ucapan-ucapan Dr Mahathir dan pemimpin UMNO lain. Saya begitu sedih apabila pembentang modul yang mengaku dia adalah penyokong kerajaan langsung tidak meneliti setiap isi ucapan pemimpin-pemimpin UMNO sendiri,maka sewajarnya beliau patut mengakui beliau telah menjadi pembangkang dalam UMNO. Kembali pada ajaran Islam sebenar tidak lain dan tidak bukan ialah kembali pada jalan al quran dan sunnah dan untuk menuju ke jalan itu dengan selamat maka pegangan ahlus sunnah wal jamaah perlu bersemadi dalam diri setiap insan yang mengaku beriman.

Begitu juga dengan rakan-rakan saya yang lain. Mereka menyertai kursus BTN sekadar mahu melanjutkan pelajaran ke Jepun dan sudah menjadi syarat JPA.Namun,mereka lupa bahawa JPA ditubuhkan dan dibentuk biasiswa JPA itu sendiri untuk anak-anak Melayu kampung seperti saya ini,adalah supaya pengajian kita itu dapat menyumbang kepada agama,bangsa dan negara.Jika isu-isu agama,bangsa dan negara pun tidak diendahkan dan hanya nak fikir perut,maka tidak mustahil generasi muda akan cenderung untuk menjadi golongan materialistik dan kapitalis.Saya sedih betapa tujuan kita belajar inipun sebenarnya sebahagian dari perjuangan islam,tapi sejauh mana generasi muda menyedari jalan perjuangan sebenar? iaitu jalan perjuangan ulama ahlus sunnah wal jamaah?

Mereka ada yang menyindir saya sebagai pejuang parti pembangkang dan penentang kerajaan juga seorang ekstrimis islam.

Jadi,apa bukti saudara bukan pejuang parti pembangkang,penentang kerajaan dan juga bukan ekstrimis islam?

MFR: sebelum ini saya ada menyebut bahawa di zaman sekolah dulu,saya memang tiada masalah dengan ustaz-ustaz saya yang menyokong PAS,juga senior-senior Badar saya yang cenderung kepada PAS.Namun ketika saya memimpin Badar,salah seorang ejen PAS yang menyusup masuk ke sekolah telah mengadakan pertemuan dengan saya dan beberapa sahabat saya dalam Badar.

Ejen itu berpangkat abang lah kiranya,dan saya tak pasti sama ada dia belajar atau sedang bekerja di Telekom di Taiping.Dia menawarkan khidmat bantuan pada saya dalam mengendalikan usrah,dan saya sambut baik tawaran beliau dan saya memang bersangka baik dengan semua parti politik tidak kira UMNO atau PAS.

Kemudiannya saya menyemak sillabus usrah yang beliau serahkan pada saya itu dan meneliti setiap butir bicara beliau tentang kaedah usrah dan matlamat akhir pembentukan pelajar-pelajar di seratas itu.Sillabus usrah itu ialah sillabus usrah PMIUM(persatuan mahasiswa islam universiti malaya) dan saya terus menyatakan sillabus usrah itu tidak praktikal di jalankan di sekolah saya.

Kemudian,saya mengajak beliau bersama-sama dengan seorang lagi teman beliau yang menyusup masuk ke sekolah tanpa pengetahuan pihak sekolah itu (atau boleh dikategorikan menceroboh sekolah) untuk bermuzakarah dengan saya secara tertutup di pusat sumber surau.

Dalam muzakarah itulah saya dapat mengorek kesemua strategi dan plan mereka dan akhirnya saya menasihatkan beliau supaya tidak lagi datang ke sekolah,dan saya secara terang-terangan tidak bersetuju dengan kaedah perjuangan beliau yang menjadi ejen sukarela PAS itu.

Err..boleh cerita sedikit apakah isi muzakarah itu?

MFR:Pada awalnya saya hanya ingin bermuzakarah tentang kaedah usrah yang terbaik yang wajar dijalankan di sekolah.Namun akhirnya saya mendapati matlamat kami berbeza dalam menjalankan usrah.

Saya sememangnya cenderung kepada usrah imam hassan al banna. Dan saya bersetuju bahawa gerakan islam wajar menjalankan usrah agar ahli gerakan dapat bersatu hati dan berjuang dengan semangat ukhuwah dan bergerak secara berjemaah dengan tersusun.

Namun, golongan pelajar yang menjadi kelompok sasaran adalah pelajar-pelajar tingkatan satu yang ada di kalangan mereka yang tidak tahu membaca al quran pun,dan ada yang bersolat pun tunggang langgang. Sebagai senior badan dakwah,saya menganggap tugas Badar adalah membimbing pelajar junior untuk mengenal islam dengan lebih dekat.Supaya ajaran islam menjadi cara hidup pelajar seratas.Itu yang menjadi objektif usrah dalam kepala saya.

Namun,ejen PAS itu lain pula tujuannya. Pelajar-pelajar di sekolah berasrama penuh (SBP)perlu ditanamkan akan pentingnya berjuang dalam islam.Dia percaya bahawa pelajar-pelajar SBP dan maktab rendah sains mara (MRSM) adalah kelompok pelajar-pelajar elit yang bakal menjadi profesional islam. Lalu dia mengatakan pentingnya pelajar-pelajar ini diberikan pendedahan awal tentang menggabungkan diri dalam jemaah islam dengan kemuncak usrah adalah upacara bai'ah.Beliau meneruskan bicaranya bahawa pelajar-pelajar yang telah berbai'ah akan secara otomatik kekal dalam perjuangan islam dengan berjuang dalam kelompok persatuan mahasiswa islam di universiti dan kemudian apabila keluar dari universiti akan menggabungkan diri dengan jemaah islam yang sebenar.

Saya bertanya kepada abang ejen itu, jemaah manakah yang dikatakan jemaah islam sebenar itu? Maka dia yang pada awalnya menganggap saya satu fikrah dengannya terus saja menyebut,jemaah islam sebenar ialah Parti Islam Semalaysia.

saya terus menolak segala bentuk kaedahnya dan tujuannya.Beliau yang terpinga-pinga agak terkejut dengan reaksi saya.Saya berkata kepada beliau,jemaah islam sebenar ialah ahlus sunnah wal jamaah.Lalu barulah beliau tidak dapat menjawab lagi,apabila segala macam plan beliau untuk merekrut pelajar sekolah untuk menjadi ahli PAS secara bai'ah dalam keadaan mereka tidak tahu langsung sejarah politik negara adalah sesuatu yang kejam.

Beliau tidak mengetahui,bahawa sebelum saya masuk ke seratas pada tahun 2001,saya telah mengkaji politik dan memang tahu tikam menikam pakat berpakat dalam politik,dan saya memang menyedari ada kelompok yang berjuang dalam politik bukan dengan pemikiran mendalam ke atas perjuangan ulama ahlus sunnah wal jamaah,tetapi politik mereka adalah politik untuk menang pilihanraya dan menjadi kerajaan.Saya tidak berkata,bahawa mereka adalah semuanya begitu. Saya memang tahu dalam UMNO,ada pejuang yang memperjuangkan jalan ahlus sunnah wal jamaah,dalam PAS juga ada yang berjuang dengan jalan ahlus sunnah wal jamaah.Dan saya fikir kelompok UMNO dan PAS bukan berbeza agama atau mazhab tetapi hanya berbeza pendekatan politik.

Saya juga tidak menafikan ada kelompok sekular dalam UMNO dan kelompok ala-ala khawarij dalam PAS.Menganggap PAS sebagai jemaah islam sebenar seakan-akan menafikan orang islam lain yang tidak menjadi ahli PAS sebagai tidak masuk dalam jemaah islam sebenar walaupun orang itu berpegang kepada pegangan ahlus sunnah wal jamaah.Dan fahaman inilah yang membuatkan pakcik-pakcik kedai kopi begitu mudah membutirkan kalimah kafir pada kelompok yang bukan dari kalangan mereka.Bukan menjadi jalan ahlus sunnah wal jamaah untuk mudah membutirkan orang lain sebagai kafir.

(bersambung lagi)


---------------------
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:28 am

(tinggal lagi 2 entri untuk tamat..ohh aku dah tak sabar untuk berhenti ditemubual)

yaa..sambungan seterusnya...

saudara berkata bahawa peristiwa kursus BTN itu pada tahun 2003,tetapi jika saya tak silap,saudara ke jepun pada tahun 2005.Bermakna pada tahun 2004 saudara masih di UM?

MFR:ya,benar.

Saudara kata pembentang modul itu mengugut saudara untuk melaporkan kepada JPA sikap saudara di BTN,ada saudara terima apa-apa surat amaran JPA?

MFR: mungkin pembentang modul itu hanya mahu mematahkan semangat saya saja dari bangkitkan isu-isu mengenai perlembagaan dan negara.Saya tak bersetuju dengan kaedah begitu. Mungkin beliau tidak melaporkan pada JPA .Mungkin juga beliau kasihan pada saya yang berasal dari kampung,untuk melaporkan kepada JPA.Mungkin juga JPA tahu,tapi tidak sampai hati mahu bertindak.Jika JPA menarik semula biasiswa pengajian saya ke jepun,maka tentu sekali amat rugi kepada orang kampung saya iaitu kampung bendang selinsing,sauk kuala kangsar perak. Saya dengan tegas ingin menyatakan bahawa saya bukan orang yang suka melakukan perkara di luar prosedur.Walaupun kadang kala saya dihalang melalui prosedur yang ada. Seboleh-boleh saya mahu berdakwah melalui saluran yang tidak menimbulkan kekacauan. Dakwah islam itu mengajak kepada keamanan,maka mengapa harus saya menghancurkan keamanan dengan dakwah saya?

ohh..tak harus.hehe. tapi,apa bukti saudara ini seorang yang mengikut prosedur dan tak ganggu keamanan,setahu saya,saudara ini seorang yang kontroversi?

MFR: yaaa..yaaa..memang itu yang kawan-kawan memanggil saya. seorang yang kontroversi. tetapi mereka tidak tahu sangat apa yang saya perjuangkan dan apa tindakan saya.

Di sekolah misalnya,tazkirah-tazkirah saya adalah melalui prosedur yang ada iaitu saya selaku pimpinan Badar,malah ketua warden cikgu sohor juga menyokong usaha tazkirah saya di surau.Bermakna,saya bertazkirah dalam keadaan yang dilulus dan bukan keadaan underground.Walaupun saya mengaku saya ada melakukan aktiviti underground dan menyalahi peraturan sekolah,seperti duduk beriktikaf di surau padahal peraturan sekolah tidak benarkan pelajar ke surau selepas jam 12 malam.semua mesti berada di dorm.

Dalam kes kertas kerja "penstrukturan Badar" juga,saya cuba bawa pembaharuan suasana islam di seratas melalui prosedur kertas kerja dengan perkasaan Badar. Antara permohonan saya di dalam kertas kerja itu ialah menaiktarafkan Badar sebagai Badan Dakwah atau organisasi pelajar yang diiktiraf oleh sekolah dan bukan hanya biro agama di bawah MP (Majlis Pelajar).Pada tahun 2004,saya dimaklumkan oleh pimpinan Badar bahawa ahli Badar telah diberikan sijil keahlian di perhimpunan sekolah. Maka pengetua telah pun melulus permohonan saya. Bukan senang untuk mengubah dasar sekolah,tapi jika dibuat dengan taktik dan strategi,pembaharuan akan berlaku dalam suasana aman. Seperti pembukaan Mekah.

Pada tahun 2004 juga, selepas dari peristiwa BTN,saya telah mencadangkan kepada ketua biro kerohanian RPKJ (rancangan persediaan khas jepun) untuk melancarkan projek penerbitan risalah dakwah. Saya menawarkan diri sendiri sebagai tenaga kerja apabila biro mengeluh tidak cukup tenaga kerja bagi menjayakan penerbitan risalah dakwah.

Saya menubuhkan Squad Penerbitan RPKJ dengan menerbitkan edisi percubaan Risalah Pemantapan Kerohanian & Jatidiri (RPKJ). Dalam melancarkan penerbitan itu,tidak pula saya melakukan secara underground,kerana saya percaya ada saluran yang tersedia untuk saya melancarkan risalah itu.Maka saya bertemu dengan Pengarah Ambang Asuhan Jepun merangkap timbalan pengarah pusat asasi sains (kalau saya tak silap),dan berbincang serta menyerahkan surat permohonan untuk menerbitkan risalah itu. Malah beliau juga menukilkan kata-kata aluan dalam risalah edisi percubaan itu.

Risalah itu telah dilancarkan dengan mendapat restu timbalan pengarah, guru penasihat biro,ketua biro dan penolong,dan juga presiden RPKJ batch 22. Saya akui sebelum risalah itu diterbitkan saya memang ada menampal artikel di kelas, dakwah kontroversi yang tidak dimaklumkan terlebih dahulu kepada biro.

Saya akui itu satu kesilapan saya,kerana teguran keras saya kepada pelajar RPKJ perempuan yang bertudung semasa ke kelas tetapi menanggal tudung semasa di padang bola dianggap sebagai ekstrimis. Saya memang menghadapi kejutan budaya,kerana di sekolah dulu,saya tidak pernah melihat seorang perempuan bertudung di kelas kemudian tanpa segan silu membuka tudung di padang. Saya memang tak boleh terima sikap nifak sebegini. Ini bukan sikap yang diajar oleh ahlus sunnah wal jamaah. Maka saya bangkit cuba untuk amar makruf nahi mungkar ke atas fahaman nifak ini.Saya tidak sangka bahawa mahasiswa islam di universiti malaya sudah menerima budaya ini sebagai budaya yang biasa.

Saya akui,selepas saya ditentang keras oleh pelajar perempuan yang tak bersetuju dengan artikel saya,saya cuba mengkaji corak pemikiran mahasiswa universiti malaya. Memang saya akui,telah terserempak dengan banyak kes-kes yang menyedihkan saya. Remaja Melayu telah jauh dari pegangan ahlus sunnah wal jamaah,malah telah jauh dari agama,telah jauh sangat jauh sehingga hampir sahaja mereka kepada jurang neraka.Tak perlu saya untuk memperincikan kes-kes itu,namun sememangnya berlaku kes-kes khalwat yang hampir-hampir dengan zina. astaghfirullah al adzim. banyak saya belajar di universiti malaya.

Ohh maaf,dah melalut. tadi saya cerita pasal apa ya?

pasal saudara mengikut prosedur untuk berdakwah.

MFR: ooo terima kasih.

Itu antara contoh prosedur yang saya ikut. Saya akui,tidak semua program dakwah berjaya dengan melalui prosedur. Memang ada prosedur yang menghalang dakwah.

Saya ambil contoh,selepas RPKJ edisi percubaan,saya telah lancarkan projek RPKJ edisi setiap 3 bulan iaitu sebanyak 4 edisi,bermula dengan edisi muharram-safar-rabiulawal.Projek saya itu telah dibawa kepada timbalan pengarah yang baru.Dan timbalan pengarah yang baru ini begitu berhati-hati dengan projek-projek sebegini kerana Politik Kampus Um yang tengah hangat ketika itu.

Saya memang benci kalau aktiviti atau idea saya digagalkan atas nama politik. Memang cukup benci. Kerana saya bukan orang politik. Saya menjadi mangsa politik mereka.Jika mereka nak main politik,boleh pergi main jauh-jauh,nak buat apa melibatkan saya?

Saya telah disyaki ejen PMIUM (persatuan mahasiswa universiti malaya) yang memimpin parti Gagasan di Universiti Malaya.Hanya kerana risalah saya itu islamik,maka secara pantas saya dituduh ejen Gagasan. Padahal kalau ikutkan logik,untuk apa saya berpolitik bagi parti Gagasan padahal saya belajar di Universiti Malaya untuk setahun saja lagi ketika itu. Saya cuma menumpang UM untuk buat persediaan ke Jepun. Saya bakal mahasiswa universiti di Jepun bukan malaya.

waah.menarik. jadi,adakah risalah 4 edisi anda itu ditolak?

MFR: hampir ditolak atas alasan politik kampus. Namun saya panjangkan permohonan saya kepada bekas timbalan pengarah untuk menyokong saya bagi memohon sekali lagi kepada timbalan pengarah untuk meluluskan risalah itu.

Akhirnya sampel risalah saya diserah kepada pengarah pusat asasi sendiri,kerana timbalan pengarah tidak berani untuk meluluskannya,kerana takut menyokong parti Gagasan.

Pengarah pusat asasi sains meluluskan risalah saya malah memuji kesungguhan saya menjalankan dakwah. Lihatlah,sebenarnya jika masih ada ruang berjuang melalui prosedur yang ada,tidak semestinya perjuangan kita akan gagal. Selagi ada ruang,selagi itu kita manfaatkan.Ketika saya berhempas pulas berjuang untuk memohon kelulusan risalah itu, pelajar lain tak tahu menahu pasalnya,kemudian bila telah diterbitkan,mereka hanya memandang remeh risalah itu,dan lebih suka baca majalah Kreko.

Haha.ok-ok. teruskan.

MFR: Dan tidak lengkap andainya saya tidak bercerita projek Majlis Ukhuwah RPKJ yang saya menaip sendiri kertas kerjanya.Saya dah buat posternya. Akhirnya gagal kerana alasan yang sama,"politik kampus".

Boleh saudara cerita sedikit perihal projek itu?

MFR: melihat projek ini gagal memang memilukan hati saya. Saya dan ketua biro berhempas pulas,naik tangga turun tangga untuk mendapatkan kelulusan projek itu.

Akhirnya,saya berdialog panjang dengan timbalan pengarah dalam dialog pertama,sehingga dialog itu bertukar perdebatan saya dengan dia,soal bagaimana untuk menanamkan jiwa islam di kalangan pelajar RPKJ.

Projek itu,saya anggap penting untuk merevolusikan suasana RPKJ yang selama ini dikuasai golongan remaja lalai. Majlis Ukhuwah itu saya rangka bersama-sama ketua biro,bagi menggantikan Malam Kebudayaan RPKJ yang saya rasa tidak mendatangkan banyak manfaat.

Antara misi Majlis Ukhuwah ialah menanamkan semangat dan jatidiri sebenar seorang muslim sebagai bekal kepada pelajar tahun satu RPKJ yang baru masuk program itu. Ini dapat menyumbang kepada membetulkan niat dalam usaha belajar ke Jepun.

Jepun adalah negara orang kafir. Masjid bukan ada di merata-rata tempat,dan penduduk islam di Jepun bukannya ramai. Jepun juga menawarkan budaya bebas tanpa batasan dan memang kita tahu budaya dan nilai orang Jepun tidak sama dengan orang Islam. Di kedai-kedai kombini 24 jam,majalah porno dijual secara terang-terangan. Budak-budak sekolah bebas membuka dan membaca majalah di kombini. Majlis Ukhuwah itu dirangka untuk berikan matlamat jelas kepada pelajar RPKJ yang akan ke Jepun untuk memasang niat mengutip nilai-nilai baik orang Jepun sahaja,dan tidak terpengaruh dengan budaya orang jepun.Saya tak nafikan orang Jepun banyak nilai yang baik yang wajar diteladani,yang sebenarnya telah pun ditonjolkan oleh Rasulullah dan para sahabat terlebih dahulu.

Majlis itu gagal.Perdebatan saya menjadi buah mulut pensyarah sehingga seorang pensyrah ambang asuhan jepun yang tak ada kaitan dengan biro kerohanian telah campur tangan dalam hal itu. Kemudiannya saya,ketua biro dan seorang wakil muslimah biro telah menemui kali kedua timbalan pengarah untuk permohonan kali kedua.

kertas kerja saya ditolak dan saya telah menjelaskan isi kandungan kertas kerja itu secara terperinci,namun semua usaha itu ditolak dengan satu alasan utama,"politik kampus".

mengalir air mata saya pada waktu itu. saya menangis di hadapan timbalan pengarah disaksikan oleh ketua biro dan wakil muslimah sendiri. Islam dan dakwah rasulullah dipolitikkan, perjuangan ulama ahlus sunnah wal jamaah dipandang sepi, saya selaku generasi muda yang cuba bangkit berjuang,akhirnya ditolak dan dipandang rendah. Saya sedih kerana usaha dakwah dianggap satu usaha milik saya,dan bukan milik bersama. Majlis ukhuwah itu bukan berasaskan idea saya,matlamatnya bukan datang dari saya,tapi itulah hasrat umat islam sendiri yang mahu generasi muda diasuh dan dididik supaya berjuang di jalan ahlus sunnah wal jamaah.Walaubagaimanapun timbalan pengarah berjanji akan memantau malam kebudayaan tahun berikutnya dan menjadikan kertas kerja saya asas kepada malam kebudayaan yang lebih teratur dan berdisiplin.

Saya tak menyalahkan timbalan pengarah semata-mata. Ada juga perasaan geram dengan mahasiswa politik kampus yang ada di universiti malaya.Mereka berpolitik macam nak dapat sebuah negara. Padahal politik kampus hanya untuk melantik perwakilan mahasiswa untuk satu sesi sahaja iaitu 1 tahun! Saya benar-benar berharap politik kampus berubah. Saya tak mahu ada lagi program dakwah dan islam yang mendapat nasib yang sama dengan apa yang jadi pada projek PMIUM dan projek Majlis Ukhuwah biro dahulu.

saya ada karangkan hasrat hati saya untuk melihat politik kampus di universiti-universiti awam malaysia berubah dalam suasana intektual setaraf dengan diri mahasiswa dalam cerpen saya pada tahun ini. Tajuknya "si botak dan seekor kucing". boleh baca di sini

------------------------
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:28 am

sambungan lagi....

saudara tidak mengaku sebagai ejen PMIUM,tetapi baru kejap tadi saudara menyokong projek PMIUM. sebenarnya di mana pendirian saudara?

MFR: pendirian saya di atas pendirian ahlus sunnah wal jamaah. Itu pendirian saya. Saya akui,saya bukan orang yang mendalam ilmu agama, namun itu kehendak dan hasrat hati saya iaitu mahu berpijak teguh atas jalan ahlus sunnah wal jamaah. PMIUM menjalankan dakwah islamiyah,maka projek dakwah dan penghayatan islam mereka wajar disokong.Namun tahun 2004 itu, HEP Universiti Malaya dilihat kurang adil terhadap PMIUM. Semata-mata PMIUM dituduh sebagai propembangkang,projek mereka telah dibatalkan. Dan FESKUM yang ada fun fair pula diluluskan dengan mudah. Sebenarnya apa yang ingin dikejar di Universiti Malaya ketika itu?

Saya sendiri mendengar ucapan Saudara Ramadan Fitri selaku presiden PMIUM ketika itu,bahawa beliau menolak politik luar dan mengaku mempunyai dasar tidak pro pembangkang.Jika mengkritik pihak universiti dan kerajaan,itu tidaklah boleh menjadi sebab dituduh sebagai pro pembangkang. Kecualilah PMIUM secara rasmi membuat kenyataan mereka pro pembangkang.

Tetapi PMIUM sering dilihat mengkritik kerajaan atas isu-isu pembangkang.

MFR:Ini yang saya sedih dalam minda orang-orang politik tanah air.Jika dasar kerajaan dikritik atau sebarang tindakan kerajaan ditegur,itu tandanya mahu memantap dan membina lagi kerajaan dan bukan menjatuhkan. Melainkan mesejnya menyuruh jatuhkan kerajaan,maka sememangnya itu mahu menjatuhkan.

saya tidak pernah menentang keputusan majoriti. Andai kerajaan sekarang terbina atas keputusan majoriti rakyat,untuk apa saya memaksa negara dan rakyat memilih pemimpin dari pilihan saya.

demokrasi yang ada di negara bukti bahawa negara yang baik lahir dari pimpinan yang baik,pimpinan yang baik lahir dari rakyat yang baik.

saya lebih suka menumpukan kepada pembangunan rakyat daripada pembangunan kepimpinan negara yang ada sekarang.Walaupun saya suka untuk menyeru agar golongan ulama dan cendikiawan terus tanpa putus asa memberikan nasihat dan cadangan-cadangan serta teguran kepada pihak kerajaan agar negara tidak dibawa ke jalan yang salah. saya sebagai rakyat yang hina juga cuba untuk menyampaikan mesej saya kepada pihak kerajaan melalui saluran jabatan-jabatan yang tersedia,walaupun saya tak tahu adakah jabatan-jabatan itu mengambil perhatian atas nasihat,teguran dan cadangan saya.

saudara langsung tidak menyentuh soal peranan pembangkang dalam arena politik.

MFR: memang kita sering dengar bahawa pembangkang perlu wujud bagi mengimbangi kerajaan. saya tidak memaksa orang menerima pandangan saya.

tetapi bagi saya, jika mahu ada pembangkang,biarlah pembangkang itu dari bukan islam. Kerana bagi saya umat islam tidak harus berpecah dengan ada dua unsur yang sering bertentangan,yang dipanggil sebagai kerajaan dan pembangkang.

Dalam kesatuan umat islam,kita berada dalam persaudaraan. Itu yang diajar oleh ahlus sunnah wal jamaah.Dan dijelaskan sendiri oleh Allah s.w.t bahawa orang mukmin itu bersaudara.

Dalam persaudaraan itu berbeza pendapat pasti berlaku. Semasa zaman Rasulullah s.a.w sendiri umat islam dari kalangan para sahabat pernah berbeza pendapat. Tetapi apa yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w bagi menyelesaikan masalah perbezaan pendapat. Itulah musyawarah.

Tentu agak sukar untuk bermusyawarah dalam keadaan masing-masing tidak terpimpin,maka dalam kesatuan umat islam itu sendiri mestilah diangkat dahulu orang-orang yang bijak-bijak dan layak dalam memimpin. Kemudian, bolehlah dijalankan undi andai sistem undi diterima pakai untuk melantik seorang ketua bagi kesatuan umat islam.

Ketua itulah nanti akan memimpin musyawarah. Sebarang cadangan,pandangan dan pendapat bagi menyelesaikan isu umat islam wajar ditimbang semuanya dalam satu musyawarah dan al quran dan sunnah jadi dasar dan rujukan.

nampaknya saudara cuba menghancurkan sistem pilihanraya dan parlimen?

MFR: siapa pula yang mencadangkan supaya menghancurkan pilihanraya dan parlimen? pilihanraya boleh terus ada,dan parlimen boleh terus wujud. Institusi beraja boleh terus ada.Itu semua tidak pernah menghalang umat islam untuk mempunyai kesatuan.

apa yang menjadi impian saya ialah umat islam kembali menghayati persaudaraan islam. Hubungan itu diajar sendiri oleh baginda Rasulullah s.a.w kepada para sahabat. Persaudaraan islam tidak menghalang sebarang idea atau pandangan. Para sahabat juga bebas mengemukakan cadangan apabila Rasulullah meminta pandangan dari mereka. Dan kadang kala cadangan para sahabat itu bertentangan antara satu sama lain. Namun,persaudaraan islam tidak pernah terjejas.

adakah saudara ingin mengatakan persaudaraan islam terjejas apabila wujud pembangkang dari kalangan umat islam?

MFR: sebenarnya sistem yang dibentuk oleh penjajah Barat ke atas umat islam di malaysia itu sudah lama merosakkan bukan saja persaudaraan islam,malah pelbagai masalah keruntuhan akidah,akhlak dan sebagainya yang melanda umat.

parti-parti politik diwujudkan untuk merebut kerusi,semua itu sistem yang mampu memecahbelahkan umat. Umat islam dipecah kepada dua ideologi iaitu kebangsaan atau nasionalis dan islamis.

Tidak ada pecahan buat umat islam. Kita hanya ada satu ideologi. kita punya Tuhan yang sama. Rasul yang sama. Kitab suci yang sama.Kiblat yang sama.Cara hidup yang sama. Dan jalan yang sama buat orang Melayu-Islam dan umat Islam di nusantara iaitu jalan ahlus sunnah wal jamaah.

saya tahu orang UMNO tak suka kata-kata saya ini. Dan orang PAS juga ada yang tidak setuju. Orang UMNO boleh bencikan saya.Saya tidak pernah menghalang. Orang PAS juga boleh membenci saya,saya tidak pernah menghalang. Cuma,jangan samakan saya dengan pemikiran anda wahai orang-orang politik. Saya tidak suka dipanggil ahli UMNO. saya juga tidak suka dipanggil ahli PAS. Saya bukan UMNO dan saya bukan PAS. saya ialah generasi muda yang ingin menjunjung perjuangan para ulama ahlus sunnah wal jamaah di bumi malaysia,iaitu menegakkan kalam Allah,menyebarkan ajaran islam sebenar.Itu hasrat dan impian saya. Saya menyokong siapa saja menjalankan dakwah islamiyah.Tapi jika kebencian dan permusuhan sesama umat islam yang disebarkan,sehingga menutup jalan untuk bersatu,maka saya menentang. Jika saya menentang membuatkan anda membenci saya,maka bencilah saya. Saya bukan harap redha anda,saya cuma harap redha Allah.

saudara sanggup tiada penyokong? kerana orang melayu pastinya terpecah kepada dua parti ini iaitu UMNO dan PAS,saudara tentunya berseorangan.

MFR: sebenarnya UMNO dan PAS cuma contoh sahaja. saya tahu ada kumpulan lain yang ingin menguasai politik melayu-islam di malaysia.

saya tak mahu terlibat dengan parti politik. Itu janji saya pada Allah.Saya akan meneruskan strategi yang saya rancang untuk persediaan kematian saya.Strategi itu perjuangan hidup saya. Jika kalian mahu berjuang sampai mati berebut kerusi,terpulanglah. Saya akan terus berusaha membina diri menjadi daie,agar dapat berdakwah kepada semua pihak pelbagai lapisan,dari atas hingga ke bawah.

sebenarnya saya tidak berseorangan. saya percaya para ulama ahlus sunnah wal jamaah yang ikhlas dengan ilmu mereka mempunyai impian yang sama seperti saya iaitu menubuhkan kesatuan umat islam yang berpaksikan al quran dan sunnah dan menjadikan musyawarah sebagai jalan kesatuan.

Jika kesatuan umat islam terjadi,bukankah itu satu cabaran buat bangsa lain dan agama lain?

MFR: itu pandangan yang salah. islam tidak pernah memberikan apa-apa mudarat kepada kaum lain atau agama lain. kamu agama kamu,aku agama aku. tiada paksaan dalam islam.

di bawah kepimpinan islam,semuanya akan selamat, orang bukan islam selamat,bangsa lain selamat.

Tetapi pastinya bangsa lain akan menuntut hak mentadbir negara juga. mereka juga mahu jadi menteri dan punya kuasa politik bagi menjamin bangsa mereka dan menyebarkan rasa memiliki negara secara bersama.

MFR: saya tidak menolak kaedah sedemikian,berdasarkan sejarah dan situasi negara kita,bukannya boleh dibuat sebiji macam madinah. Malaysia bukan madinah. Saya cuma mahu umat islam duduk dalam satu kesatuan. Kalau nak berbeza pendapat pun,biarlah berbeza pendapat dalam kesatuan.Itu akan menjamin kekuatan kita.Buat masa ini,saya tak nampak keperluan yang lebih utama selain kesatuan umat islam.

Apa pentingnya kesatuan umat islam?

MFR:Apabila saya sebut kesatuan umat islam,maka apa yang menjadi teras kesatuan itu ialah pegangan kita iaitu al quran,as sunnah,dan jalan ahlus sunnah wal jamaah.Kesatuan kita akan memartabatkan ulama.Kesatuan kita akan perkasakan daie dan dakwah islamiyah.

Jika ulama telah dimartabatkan,daie telah perkasa,maka golongan sasaran utama untuk dibina ialah golongan remaja atau generasi muda.Kita perlu siapkan aset kita yang itu dahulu.Jangan biarkan melayu sekular,melayu murtad,melayu munafik,melayu liberal,melayu yang aneh-aneh meracuni fikiran remaja kita.

Usaha menentang fahaman aneh-aneh yang berkembang dalam masyarakat umat islam di malaysia dapat dibuat dengan lebih berkesan andai kesatuan umat islam ini wujud.

Saudara sebut tadi,orang UMNO dan PAS pastinya tidak suka akan cita-cita saudara,boleh saudara jelaskan?

MFR: saya tak sebut semua ahli UMNO dan PAS begitu.Saya yakin ada generasi tua mahupun muda dalam UMNO dan PAS yang punya impian yang sama seperti saya. Namun mungkin tindakan politik dua parti melayu-islam itu dikuasai oleh pemain politik yang tidak bersetuju dengan cita-cita saya.

pemain politik UMNO sudah mempersiapkan tanggapan terhadap ahli PAS sebagai parti ekstrim,membawa fahaman kebelakang, ulamanya jumud, mempergunakan islam,dan mungkin secara tak langsung menganggap PAS sebagai musuh utama islam.

pemain politik PAS pula sudah mempersiapkan tanggapan terhadap ahli UMNO sebagai sekular,munafik, nasionalis,tidak berpegang kepada al quran dan sunnah, mengutamakan keuntungan peribadi dengan cara menipu rakyat,sehingga ada yang anggap sebagai kafir.

pemain politik ini pastinya akan tua dan mati juga satu hari nanti. Saya akur bahawa cita-cita dan hasrat hati saya tidak sekuat pemain-pemain politik UMNO dan PAS sehingga mampu menenggelamkan mereka dan mencetuskan gelombang kesatuan.

sebab itu saya cuba perkasakan diri saya selepas satu peristiwa muzakarah saya dengan saudara syakirin pelajar PASUM 2004 di surau kolej sebelas universiti malaya pada tahun yang sama.

Apa kaitan perkasakan diri dengan muzakarah itu?

MFR:saya telah bercerita sebelum ini perjalanan perjuangan saya sejak kecil,sehingga ke perjuangan di seratas dan universiti malaya,namun muzakarah itu telah menyedarkan saya supaya menyediakan tempoh untuk memperkasakan diri saya bagi berjuang dengan lebih kemas di masa hadapan.

boleh ceritakan apa isi muzakarah itu?

(bersambung bahagian terakhir temubual)

---------------------
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:30 am

(sambungan dan bahagian terakhir temubual)

MFR: muzakarah itu bukanlah dirancang sebenarnya.Menjadi rutin ketua biro kerohanian RPKJ iaitu ketua saya yang menyertai jamaah tabligh menyampaikan tazkirah dengan membacakan hadis dari kitab fadhail amal dan kemudian mencatatkan nama sesiapa yang mahu turut serta keluar berdakwah bersama jamaah tabligh pada hari minggu ke dalam sebuah buku nota beliau sesudah habis tazkirah.seperti lazimnya pelajar-pelajar yang menyertai tabligh mengucapkan sesudah tazkirah mereka,"oleh sebab itu, kita kena usaha atas iman.bagi berusaha atas iman,orang alim telah mengajarkan bahawa kita kena keluar dalam beberapa hari tertentu.jadi, kita letaklah azam untuk keluar.jadi,siapa yang bersedia boleh angkat tangan," ketika itu saya seperti lazimnya tidak mengangkat tangan.Dan kemudian,seorang sahabat saya yang baru pertama kali datang ke surau dan mendengar tazkirah orang tabligh telah menguis lengan saya,dan berkata,"fakhrul, kau tak bersediakah?"

saya terkejut dengan soalan itu. pada saya,usaha atas iman dilakukan setiap saat. dan ketika saya di dalam kursus motivasi alihan pelajar,ustaz rosli staf MAP yang ditugaskan mendidik bab kerohanian mengajarkan kaedah untuk usaha atas iman setiap kali solat dengan mengucapkan 2 kalimah syahadah sebelum membaca niat solat.saya sering amalkan kaedah itu untuk usaha atas iman.Dan sebelum itu,ustaz rosli memberikan ceramah yang cukup menyentuh kalbu dengan menghuraikan 2 kalimah syahadah itu dengan panjang lebar sehingga kekal hidup dalam jiwa saya.itu kisah ketika saya ditarbiyyah di MAP pada tahun 1999.

tentu sekali umat islam disuruh berazam dan bersedia setiap masa untuk usaha atas iman.maka,tidak timbul soal saya tidak bersedia untuk usaha atas iman apabila tidak mengangkat tangan ketika itu. Saya mula berasa bimbang dengan soalan yang sering ditanya oleh rakan-rakan jamaah tabligh itu. Soalan mereka telah meletakkan dua pilihan kepada jamaah surau ketika itu,iaitu, keluar bersama tabligh jika bersedia berusaha atas iman atau menjadi orang yang tidak bersedia berusaha atas iman dengan tidak keluar bersama tabligh.

atas kebimbangan kaedah mereka itu bakal mengelirukan rakan-rakan yang tidak tahu apa-apa pasal kaedah dakwah , maka saya membuat keputusan bertemu dengan ketua saya selepas beliau mencatatkan nama di dalam buku nota beliau.Maka bermulalah muzakarah saya dengan ketua saya itu perihal kaedah dakwah jamaah tabligh.

Saya berkata,"ajarkan aku tentang kaedah dakwah tabligh"

maka ketua saya yang sebelum itu sudah beberapa kali bermuzakarah malah berdebat dengan saya tentang kaedah dakwah,berlapang dada dengan saya walaupun saya sering mengguris hati beliau sebelum itu,berceritalah tentang asal usul tabligh.

Maka beliau berceritalah soal Rasulullah s.a.w telah mula menghantar para sahabat ke tempat-tempat tertentu dalam bilangan hari-hari tertentu untuk berdakwah.Malah rasulullah sendiri sering melakukan majlis-majlis ilmu.Berpegang kepada sunnah rasulullah itulah para sahabat telah menghidup dan mengamalkan budaya dakwah itu sehingga menjadi sebuah amalan di madinah. Amalan madinah itu kemudiannya diselaraskan dalam bentuk yang lebih tersusun dan meletakkan beberapa syarat sebagai menghidupkan amalan madinah.Antara syarat itu ialah majlis ilmu atau bayan, ziarah,tazkirah dengan membaca hadis dalam bentuk halaqah,dan lain-lain.Beliau kemudian menyebut bahawa jamaah tabligh berpegang kepada amalan madinah itu dan cuba menghidupkan amalan itu sesuai dengan sunnah rasulullah s.a.w.

Maka kemudian,saya pula bercerita akan kaedah dakwah ikhwanul muslimin dan gerakan jamaah islami dan bercerita sama beberapa lagi gerakan dakwah dan jamaah dakwah yang ada dalam sejarah kebangkitan islam. Saya kemudian bercerita tentang dakwah para ulama silam di nusantara. Kemudiannya bermuzakarahlah kami tentang sama ada kaedah selain tabligh masih dikira sebagai dakwah atau tidak.Beliau masih berpegang bahawa kaedah tabligh itulah kaedah dakwah sebenar yang diajar oleh orang-orang alim katanya. Kemudian beliau mengajak saya meluangkan masa untuk ikut beliau keluar bersama tabligh bagi melihat sendiri hakikat dakwah tabligh.

Kami bermuzakarah panjang lebar sehingga sampailah solat isyak.Sesudah solat,kami bermuzakarah kembali dan menjadi hairanlah para jamaah yang lain melihatkan perilaku saya dan ketua saya hangat bermuzakarah itu,dan kemudian muncullah saudara syakirin,seorang pelajar PASUM yang gigih mengembangkan dakwah jamaah tabligh di kolej 11 ketika itu.Beliau menyertai muzakarah itu sehingga situasi menjadi 2 lawan 1.

Ohh..saya sangkakan ketua saudara itu saudara syakirin.Panjang juga ya introduksinya. Rupanya baru saja bermula kisah muzakarah sebenar.hehe

MFR:yaa... maafkan saya kerana suka memberikan introduksi yang panjang.haha. astaghfirullah al adzim.

apabila saudara syakirin masuk dalam muzakarah itu beliau bercerita pula akan sejarah tabligh dengan lebih terperinci.Beliau bercerita bahawa ketika kejatuhan khalifah islam dan masyarakat islam dijajah dan diperangi,maka dunia telah kembali ke zaman jahiliyyah. Zaman jahiliyyah di akhir zaman ini bentuknya sangatlah teruk dan lebih teruk dari jahiliyyah di zaman rasulullah s.a.w dahulu.Bagi memulihkan umat islam supaya berada di jalan yang benar berpaksikan al quran dan sunnah,maka seorang alim yang bergelar maulana di India telah bermimpi dan mendapat ilham supaya dihidupkan kembali sunnah dakwah Rasulullah s.a.w bagi mengembalikan umat islam atas landasan iman yang sebenar.Bagi mengusahakan iman ini, orang-orang alim menyusun metod dakwah yang sekarang ini diamalkan oleh jamaah tabligh. Metod dakwah itu menyusun setiap golongan masyarakat untuk keluar berusaha atas iman dalam kiraan hari yang tertentu seperti 40 hari atau 3 hari.Kemudiannya tahap iman akan lebih bertambah andai umat islam bersedia berkorban untuk keluar dengan lebih lama ke jalan Allah.

Beliau menganggap keluar bersama tabligh itulah yang dipanggil sebagai keluar di jalan Allah.Apabila saya menimbulkan usaha jihad menuntut ilmu seperti yang dilakukan oleh imam asy syafie sebagai keluar di jalan Allah sama,maka beliau tidak menolak menuntut ilmu fiqh sebagai keluar di jalan Allah,namun lebih afdhal keluar bersama tabligh.Beliau kemudian bercerita akan dua pecahan ilmu agama iaitu masail dan fadhail.Bagi ilmu masail, boleh dituntut dengan ulama fekah. Namun,untuk dapat ilmu fadhail,perlulah keluar bersama tabligh.Maka saya menyanggah pandangan itu,kerana jika itulah yang diyakini mereka,maka apakah saya ini belum betul-betul menjadi muslim sejati dalam menuntut ilmu fardhu ain kerana saya tidak keluar bersama tabligh dan tak dapat ilmu fadhail.

muzakarah itu kian hangat sehingga beberapa pelajar PASUM mengerumuni kami bertiga membentuk halaqah lah jadinya. maka melihatkan saya bermuzakarah berseorangan dengan kedua-dua belah pihak tidak memetik apa-apa dalil al quran atau hadis dengan tatacara yang betul,muncullah ketua biro kerohanian PASUM ke dalam muzakarah itu.Dan menjadilah muzakarah itu 2 lawan 2.

Maka muzakarah itu bertukar menjadi begitu mendalam dan mencabar apabila saudara syakirin mula beranalogi akan cara berdakwah islam kepada orang asli yang duduk di dalam hutan.Saudara syakirin cuba membuktikan bahawa teras dakwah islam adalah mengenal iman.Dan bagi membuahkan benih iman adalah penting untuk diceritakan kisah-kisah fadhilat yang terdapat dalam hadis rasulullah.Saya yang bersetuju dengan setengah pendapat beliau mulalah menjawab satu persatu soalan beliau yang saya tahu akhirnya bermatlamatkan untuk saya bersetuju bahawa tiada cara dakwah keluar di jalan Allah melainkan keluar bersama tabligh.Beberapa kali ketua biro kerohanian Pasum menyampuk dan kadang kala semua pelajar yang duduk dalam halaqah itu terpegun menumpukan pada hujah-hujah berdalil yang disusun dengan cermat oleh ketua biro itu. Pada ketika itu ketua saya mula beredar apabila beliau merasakan kehadiran beliau tidak memberikan apa-apa makna dalam muzakarah itu,maka jadilah muzakarah itu 1 lawan 2,dengan saudara syakirin berseorangan mempertahankan tabligh.

Jadi,apa keputusannya?

MFR:keputusannya adalah kesedaran saya kepada kata-kata di dalam blog ini iaitu "mencari hikmah dalam berdakwah,redha Allah dalam berjuang".

itu keputusan yang saya dapat buat untuk diri saya,apabila saudara syakirin yang kematian hujah mula menyalahkan dirinya kerana lemah tidak dapat mempertahankan jamaah tabligh yang beliau yakin adalah jamaah yang berada di jalan yang benar.

Melihatkan suasana muzakarah sudah bertukar hiba dan sayu,akhirnya saya cepat-cepat membuat kesimpulan supaya setiap orang berlapang dada dengan pandangan dan kaedah dakwah masing-masing.Jika saudara syakirin merasakan keluar bersama tabligh adalah keluar di jalan Allah,maka seharusnya saya melukis komik,mencetak risalah dakwah,dan turun naik tangga di ambang asuhan jepun pasum untuk membahagikan risalah saya dianggap jua keluar di jalan Allah.Tidak bolehlah kita menafikan orang-orang yang berjuang dan berdakwah tanpa mengikuti kaedah kita sebagai tidak berjuang atau berdakwah.Saudara syakirin akhirnya bersetuju dan semua pelajar yang duduk dalam halaqah itu juga bersetuju dan muzakarah itu diakhiri oleh majlis membaca doa dari saudara syakirin dengan doa beliau yang sayu dan menginsafkan.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
mfr

mfr

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   Sun Aug 03, 2008 5:31 am

Jadi,atas sebab itu saudara membuat keputusan untuk perkasakan diri?

MFR:saya belajar sesuatu yang amat penting di sebalik peristiwa muzakarah itu.Saya mula bermuhasabah diri dan perjuangan kembali.

pertama, semasa saya kecil saya telah meyakini bahawa saya akan mati pada bila-bila masa dan atas sebab itu saya memilih untuk tidak menjadi kanak-kanak yang mengharungi zaman kanak-kanak seperti kanak-kanak lain.saya menolak budaya kanak-kanak untuk bermain-main dalam zaman itu,dan memilih untuk merencanakan idea dan pemikiran saya atas isu-isu yang menyentuh soal agama,bangsa dan negara.saya tidak menyesal kerana memilih jalan itu,walaupun akhirnya kerana tiada zaman kanak-kanak seperti kanak-kanak yang lain,saya menghadapi masalah kekeliruan ketika pertumbuhan emosi saya tidak sama dengan pertumbuhan fikiran saya.Atas sebab itu kadang-kala saya ada dua watak atau banyak watak dalam satu jasad. saya mula jadi keliru,siapa saya sebenarnya.seorang kanak-kanak,seorang remaja atau seorang tua uzur yang hampir menemui ajal.

atas sebab itu,perjuangan saya di seratas seperti yang saya ceritakan sebelum ini,banyak bercampur baur dengan kepelbagaian watak dan sikap saya.sehingga kawan saya pernah menegur saya akan kehairanan beliau mengenai diri saya dalam situasi berbeza,apabila suasana serius maka saya mula bertindak dengan pendirian tegas,namun ketika situasi biasa saya mula menjadi seorang yang lain.Pendiam dan serius dalam satu masa yang lain, banyak cakap dan menjadi badut dalam masa yang lain.

Orang dakwah memanggil saya tidak tsiqah.Dan saya akui kelemahan itu dan saya menganggap masalah saya adalah beristiqamah dengan satu watak.

Dan saya telah sebutkan bahawa perjuangan di seratas tidak begitu berkesan kerana faktor istiqamah dan itu merupakan jalan penghalang mendapat hikmah dalam berdakwah.

perjuangan di universiti malaya di pecahkan kepada tiga zaman iaitu zaman saya menghadapi kekeliruan budaya sebelum peristiwa BTN 2003, identiti kontroversi selepas peristiwa BTN 2003,dan zaman memperkasakan diri selepas peristiwa muzakarah bersama saudara syakirin.

Bermakna peristiwa itu titik tolak kepada perubahan perjuangan saudara?

MFR: ya,boleh dikatakan begitu. Ada sesetengah strategi,kaedah dan gaya perjuangan lalu telah saya tinggalkan buat sementara waktu atas faktor kesedaran ini.

antaranya saya tidak menyertai lagi mana-mana aktiviti persatuan pelajar,atau menggabungkan diri dengan mana-mana jamaah dakwah seperti mana saya telah mulakan di zaman seratas dalam badar dan di UM dalam biro kerohanian.

Tidakkah saudara menolak hidup berjamaah dalam berjuang?

MFR:muzakarah dengan saudara syakirin memperlihatkan saya kepada realiti dan cabaran jika saya membuat keputusan menjadi sebahagian ahli jamaah.Kecenderungan untuk mempertahankan metod jamaah kita sebagai jalan paling ideal tersangatlah besar.Kita faham dan sedar betapa kita tidak boleh taksub dengan kumpulan kita hingga merendahkan kumpulan yang tidak menjadi sebahagian dari kita,namun bukan suatu yang mudah untuk tidak menjadi taksub. Hanya diri yang diperkasakan dengan pendirian kukuh dan ilmu yang luas sahaja akan menjadikan kita seorang ahli jamaah yang adil kepada sekalian manusia. Kita mesti ingat,dakwah islam adalah untuk sekalian manusia,dan bukan untuk ahli jamaah kita sahaja.

Kesedaran itu telah membawa saya kepada sikap yang sama yang ada pada parti politik.Peristiwa dialog dengan pengetua seratas , peristiwa pembentang modul BTN yang merupakan ahli UMNO sejati,telah menunjukkan saya sikap itu mampu muncul dalam UMNO. Begitu juga peristiwa dialog saya dengan timbalan pengarah dalam isu Majlis Ukhuwah.Saya yang bukan ahli UMNO telah dituduh dengan pelbagai tuduhan seprti ejen pembangkang,berfikiran jumud,berhati keras,ekstrimis dan pelampau agama.

Baru-baru ini saya juga melihat dan mengalami sendiri sikap taksub itu apabila saya cuba membentangkan teguran dan nasihat kepada laman-laman pembangkang,dan forum-forum tang melibatkan isu mereka,telah menemukan saya dengan gelaran yang lain pula dari parti pembangkang yang sebelum ini,tidak saya selami betul-betul.Saya pernah dituduh ejen UMNO, musuh islam,munafik,menghalang kemenangan islam, kafir, mentaliti tertutup, hati buta,dan sebagainya lagi yang keluar sendiri dari penyokong sejati mereka.

Saya juga telah berdialog dengan remaja-remaja salafi yang jauh lebih muda dari saya,yang akhirnya saya dapat gelaran taksub mazhab,taklid buta,menghalang tajdid,ahli bidaah, tidak berjuang, escapisme, jahil dan sebagainya.

Inilah cabaran bagi mereka yang menggabungkan diri dengan perjuangan berjamaah sebelum memperkasakan diri.Saya terluka dengan gelaran-gelaran serta tuduhan-tuduhan pelbagai kelompok jamaah itu apabila saya mengemukakan pandangan dan cadangan.

Akhirnya saya membuat keputusan untuk menggabungkan diri dalam jamaah firqah yang merupakan firqah majoriti umat islam,iaitu ahlus sunnah wal jamaah. Namun sebelum itu,perlulah saya memperkasakan diri dengan ilmu dan strategi yang berlandaskan ahlus sunnah itu dahulu.

Maka saya mengambil masa selama 5 tahun untuk tujuan itu iaitu dirancangkan bermula tahun 2005 hingga 2010.Tidak pula saya berhenti menyumbang dalam dakwah islam dalam tempoh memperkasakan diri itu.

Apa bukti saudara tidak berhenti menyumbang?

MFR: Dalam tempoh 5 tahun itu,pertamanya saya berhasrat untuk memperkasakan diri saya dengan ilmu dan pegangan ahlus sunnah wal jamaah. Itu hasrat dan matlamat utama.

Keduanya,saya akan memperkemaskan kembali semua idea dan strategi yang saya ada sejak kecil hingga kini untuk lebih matang,sistematik,dan praktikal.

ketiganya,saya cuba menyempurnakan amanah untuk menjadi engineer islam sebagai tuntutan fardu kifayah ke atas diri saya.

keempat,saya akan menyalurkan bantuan dan sokongan kepada mana-mana aktiviti dakwah semampu daya saya.Maka saya tidak akan berhenti menyumbang dalam arena dakwah.

saya akui,saya bukan alim yang mendalami ilmu islam untuk mengajar akan ilmu fiqh,ilmu tasawwuf atau ilmu-ilmu dakwah.Saya tidak mahir ilmu al quran dan hadis. saya cuma ada semangat,kesedaran,dan sedikit minat yang boleh disalurkan untuk adik-adik saya (para remaja) terutamanya atau sesiapa sahaja atau dari mana-mana jamaah atau gerakan dakwah manapun bagi membentuk generasi muda yang berjuang,dan mengejutkan lamunan para pejuang yang hebat-hebat agar memanfaatkan kehebatan mereka ke jalan perjuangan.

maka,selama lebih setahun saya cuba perkasakan diri kembali,pada tahun 2006 iaitu tahun ini,saya mula bersedia untuk menulis idea-idea perjuangan saya dalam blog ini untuk dikongsi.

walaupun hakikatnya saya masih dalam tempoh memperkasakan diri.

bagaimana perkembangan terbaru usaha saudara ini?

MFR: usaha saya telah dapat diterima oleh beberapa pihak terutamanya di universiti malaya tempat saya belajar dahulu. Dua kelompok yang dianggap bermusuh dan bersengketa dalam politik kampus iaitu parti aspirasi dan parti gagasan,kedua-duanya menerima usaha dakwah saya iaitu dalam bentuk dakwah berilustrasi.saya membantu mereka dengan syarat usaha saya tidak digunakan untuk menghentam antara satu sama lain.saya akui,usaha saya ini dipandang remeh sahaja dari pihak-pihak yang berjuang isu-isu rakyat melalui jalan gerakan underground di kalangan sahabat-sahabat saya. Usaha pihak tabligh juga dianggap remeh oleh jamaah politik,namun sejarah membuktikan jamaah tabligh berjaya memperkenalkan islam di Jepun dengan jayanya. Saya mendapat tahu rakyat Jepun yang pertama memeluk islam yang dicatatkan ialah dari usaha dakwah tabligh.

walaupun saya tidak bersetuju dengan jamaah tabligh dalam sesetengah perkara,namun saya akui sumbangan mereka dalam dakwah islamiyah. Begitu juga dengan parti-parti politik sama ada kerajaan atau pembangkang. Dan mazhab-mazhab serta manhaj-manhaj yang ada dalam islam pada hari ini. Saya memilih untuk menghargai sumbangan setiap pejuang,dalam masa yang sama memperkukuhkan diri dengan pegangan tulen ahlus sunnah wal jamaah,dan membina strategi serta jatidiri dalam perjuangan mencari hikmah dalam berdakwah,redha Allah dalam berjuang.

saya sebutkan semua itu dalam strategi saya seperti,redha Allah centric,penyatuan dan perpaduan,remaja gagah,pendidikan pejuang,ekonomi pejuang,dan teknologi pembaiki.

terima kasih saudara MFR atas kerjasama saudara dalam sesi temubual 9 episod ini.Saya harap saudara dapat menaikkan gaji para pekerja MFR Production kerana tanpa kami,siapalah saudara.Hahaha.

MFR: yaa..yaa.. ambillah semua duit gaji saya ini. saya makan nasi dan bawang saja.

haha..astaghfirullah al adzim.apa cadangan saudara untuk tajuk temubual ini?

MFR: tuliskan entri perasan. sebab temubual ini adalah temubual perasan sorang-sorang, macam bagus sangat padahal diri sendiri masih belum kuat.Dan di sudut yang lain, saya harap temubual ini akan membuatkan para pembaca ter perasan sesuatu yang baik yang boleh dimanfaatkan demi perjuangan islam.saya harap ada mesej yang bermanfaat. jika tiada, maka segala kelemahan itu atas diri saya sendiri.

Yaa.. bukan kelemahan wartawan MFR Production.haha. ok ok. assalamualaikum.

MFR:waalaikumsalam.

TAMAT
-----------------------
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
Sponsored content
PostSubyek: Re: TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)   

Kembali Ke Atas Go down
 
TEMUBUAL BERSAMA MFR (2006)
Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
MFR STUDIO :: ARKIB-
Navigasi: